Bas Belder ANP

Het hoofdbestuur van de SGP wil opheldering van zijn Europarlementariër Bas Belder over onkostenvergoedingen. Uit recent onderzoek van onder meer de NOS blijkt dat onduidelijk is waaraan Belder zijn vergoeding van 4300 euro netto per maand besteedt. De parlementsleden krijgen de onkostenvergoeding netto boven op hun salaris.

Belder, die sinds 1999 in het parlement zit, heeft begin deze eeuw met de partij afgesproken om zijn uitgaven te verantwoorden. "Aanvankelijk kreeg het partijbestuur een accountantsverklaring, maar in latere jaren zijn geen verslagen meer ontvangen", aldus het partijbestuur in een verklaring.

Volgens berekeningen van de NOS heeft Belder sinds het begin van zijn mandaat als parlementslid minimaal 790.000 euro ontvangen aan onkostenvergoedingen.

Weigert

De SGP laat verder weten dat het vooral het Europees Parlement zelf is dat de zaken niet op orde heeft.

Belder zei vorige week in het Nederlands Dagblad dat hij niet schimmig doet over de besteding van zijn onkostenvergoeding. Maar hij weigert om publiek verantwoording af te leggen. "Ook aan mijn partijbestuur", zei hij in een interview met de krant.

Hans van Baalen

Belder is overigens niet de enige die zich niet wil verantwoorden. Ook de PVV en VVD willen geen inzicht geven in de besteding van de onkostenvergoeding van hun Europarlementariërs. De PVV heeft helemaal geen antwoord gegeven op de vragen. De VVD zegt alleen dat de partij zich houdt aan de regels en dat de onkostenvergoeding een lumpsumregeling is, die geen specificatie vereist.

Zo ontving Hans van Baalen, de langstzittende VVD'er in het Europarlement, al minimaal 400.000 euro aan onkostenvergoedingen. De VVD wil niet zeggen of hier intern controle op is of dat een accountant naar de uitgaven heeft gekeken.

STER reclame