Stemmen in Dartfort
NOS NieuwsAangepast

Dartford voorspelt de uitslag altijd goed, wat stemmen deze inwoners nu?

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

Dartford, een voorstad van Londen, is een kiesdistrict om in de gaten houden als je wil weten wat de landelijke uitslag van de parlementsverkiezingen wordt. Sinds 1964 voorspelt de uitslag in Dartford de politieke kleur van de uiteindelijke minister-president correct.

Donderdag zijn de Britse verkiezingen, de afgelopen weken waren de brexit en sterk leiderschap de belangrijkste thema's. Maar met de terroristische aanslagen van de afgelopen weken in Manchester en Londen is veiligheid hoog op de agenda gekomen.

Hoe stemt het 'best voorspellende district van Groot-Brittannië': Labour (rood), op de Conservatieven (blauw) of zweven ze nog of stemmen ze niet (wit)? Zes kiezers aan het woord.

Oliver (47): Labour

"Voor het eerst in 15 jaar ga ik Labour stemmen, puur tactisch. Het is vooral een stem tegen de Conservatieven. Dat is een stelletje hypocrieten, ik geloof ze op geen enkel vlak."

"We worden de afgelopen tijd aangevallen hier, dus ik ben zeker bezorgd over veiligheid. Ik weet niet over Labour daar wat aan gaat doen, maar dat weet ik van de Conservatieven ook niet. Wat ik wel weet is dat de reactie van de regering buitenproportioneel is. De Conservatieven proberen de angst aan te wakkeren, zodat May een sterke leider lijkt. Maar wij zijn opgegroeid met het terrorisme van de IRA. Daarbij vergeleken is dit niks."

Michael (79): stemt niet

"Geen van allen krijgen ze mijn stem. Dat ons land in de slechte staat is komt door jaren van Labour aan de macht en de Conservatieven hebben het daarna nog erger gemaakt. Ze hebben allemaal gekort op de pensioenen. Daar heb ik geen van de partijen over gehoord. Dus ik stem niet."

"Ik hoor ze wel over veiligheid, maar dat is mijn zorg niet. Ik zou wel graag willen dat het land weer christelijk wordt zoals vroeger. Wat minder moslims mag wel van mij, maar daar gaan de politici ook niks aan doen."

Valery (76): Conservatieven

"Theresa May krijgt natuurlijk mijn stem. Zij is zo sterk, zij komt op voor de Britten. Dan heb ik het over de brexit, maar de Conservatieven zijn eigenlijk op alle vlakken beter dan die Corbyn. Dat is een slapjanus toch?"

"Of de Conservatieven beter aanslagen kunnen voorkomen, dat weet ik niet. Het gebeurt toch op de hele wereld. Wat kan je er überhaupt tegen doen?"

Ben (24): Labour

"Corbyn is meer aansprekend voor jongeren zoals ik. Hij wil echt wat voor ons doen, het onderwijs goedkoper maken. Daar heb ik wat aan snap je? Met May is niks mis hoor, ze heeft een krachtige persoonlijkheid. Maar zij wil de rijken rijker maken, dat is wat Conservatieven altijd doen. En ik ben niet rijk dus, dan houdt het op."

"Ik denk dat Corbyn ook sterk is overigens, maar niet op het gebied van veiligheid. We hebben genoeg kundige mensen bij de veiligheidsdiensten. Dus ik denk dat Corbyn daar niet veel aan kan verpesten. Dat is geen issue voor mij."

Richard (66): Conservatieven

"Wat een vraag, natuurlijk stem ik op de Conservatieven. Toen Labour nog aan de macht was, hadden we hier driedaagse werkweken. We konden niet werken omdat de stroom de hele tijd uitviel, vanwege de vakbonden die dwars lagen. Geen socialisten voor mij dus."

"Daar komt bij dat we de grenzen beter moeten afsluiten en dat vertrouw ik wel toe aan May. We moeten die aanslagplegers toch buiten de deur houden. Ik ben blij met de brexit en ik wil dat de Conservatieven die lijn doortrekken. Geen hordes meer uit Calais hiernaartoe, dat lijkt mij een goed begin om de veiligheid te verbeteren."

Diana (46): zweeft nog

"Ik weet het echt nog niet. Je hoort zoveel de laatste dagen. Ze zeggen dat ik op Labour moet stemmen, omdat de andere partij wil bezuinigen op de politie en dan komen we nooit van die aanslagen af. Maar ze zeggen ook dat ik op de Conservatieven moet stemmen omdat zij voor ons een goede deal gaan regelen bij de brexit-onderhandelingen. En dan komt daar nog bij: doen de partijen wel wat ze zeggen als de verkiezingen voorbij zijn? Ik vind het zo moeilijk."

"De vorige keer wist ik het wel: toen stemde ik UKIP, maar die hebben hun doel bereikt. We gaan uit de EU. Dus die partij is niet meer relevant. Weet je, ik heb echt geen antwoorden en het gekke is: die politici eigenlijk ook niet. Want die zeggen nooit waar het op staat. Dus we zien het over twee dagen wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl