Omran Daqneesh
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe foto's van Omran (5), het 'symbool van lijden' in Aleppo

Vijf jaar oud was het Syrische jongetje Omran in augustus vorig jaar, toen een foto van hem - verdwaasd, onder het stof en bebloed - de hele wereld over ging. Gisteren werden opnieuw foto's van hem gepubliceerd op Facebook.

De nieuwe foto's, gemaakt door de Syrische journaliste Kinana Allouche, laten zien dat het jongetje er een stuk beter aan toe is.

Bombardement

Het is augustus 2016 als de vijf jaar oude Omran Daqneesh op een oranje stoel achterin een ambulance in Aleppo zit. Hij kijkt stilletjes en beduusd naar zijn verwondingen. Omrans huis zou zijn getroffen door een Russisch bombardement. Het jongetje is net, vlak na het luchtbombardement, onder het puin vandaan gehaald.

Beelden van gewond jongetje duizenden keren gedeeld op sociale media

De beelden van Omran werden door duizenden mensen gedeeld. De beelden werden wereldwijd gezien als het symbool van 'het lijden van Aleppo'.

Er was wel controverse over de foto. Destijds noemde de regering van Assad de beelden van het jongetje nep. Volgens de Syrische president is de video gemanipuleerd. Dat zei hij in een interview met de Zwitserse televisiezender SRF1. Toen de interviewer een foto liet zien van Omran, en aan Assad vroeg wat hij tegen zijn familie wilde zeggen, antwoordde de president: "We hebben echte foto's van kinderen die gekwetst zijn, maar deze is vervalst."

Volgens de president zijn de beelden gemaakt en gemanipuleerd door de Syrische burgerweging Civil Defence, beter bekend als de Witte Helmen.

Ze wilden zijn bloed verhandelen.

Vader Omran

Omran herstelde in het ziekenhuis. Zijn broer Ali werd ook getroffen door het bombardement. Hij overleed op 10-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.

Beschermen

Tot nu toe wist de familie van Omran zich schuil te houden voor de media. In een interview met de Syrische journaliste licht Omrans vader toe dat rebellengroepen en internationale media zijn zoon "wilden gebruiken" om het Syrische regime aan te vallen. "Ze wilden zijn bloed verhandelen en foto's van hem publiceren."

Daarom besloot zijn vader, kort na het bombardement op hun huis, Omrans hoofd kaal te scheren om hem te vermommen en te beschermen tegen de media-aandacht.

Kinana Allouche

Omran en zijn familie wonen nog steeds in Aleppo. In de stad is de rust inmiddels teruggekeerd. De rebellen zijn in zowel het oosten als het westen van de stad verslagen door de regering van president Assad.

De Syrische journaliste deelde de foto's en het interview op haar Facebook-pagina. Het is niet duidelijk in hoeverre de vader van Omran vrijuit kon spreken met de journaliste.

Vorig jaar kwam Allouche onder vuur te liggen toen ze een selfie nam met lichamen van gesneuvelde rebellen. Ze werkt nu voor een televisiekanaal dat pro-Assad is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl