Peter Bosz tijdens zijn presentatie in Dortmund
NOS VoetbalAangepast

Bosz: of ik Ajax in de steek laat? Nee, dat voelt niet zo

Nog geen twee weken na de Europa League-finale is Peter Bosz plotseling geen trainer meer van Ajax, maar van Borussia Dortmund. "Peter, welkom in het mooiste stadion van de wereld", sprak de woordvoerder van de Duitse topclub toen hij dinsdag Bosz presenteerde als de nieuwe hoofdtrainer.

Met een grote glimlach nam de 53-jarige trainer plaats achter de tafel voor zijn eerste persconferentie in het Signal Iduna Park in Dortmund. "Ik ben trots dat ik voor zo'n grote club mag werken. Wellicht een van de grootste tien clubs van Europa."

Bosz wil niet te veel over Ajax praten

Bosz werd geflankeerd door voorzitter Hans-Joachim Watzke en technisch directeur Michael Zorc. Met hen voerde Bosz de laatste week enkele gesprekken. "Het eerste gesprek met Watzke en Zorc heeft me overtuigd dat dit de juiste stap voor mij was. Dat gesprek duurde drie uur, geloof ik. Daarna is het zeer snel gegaan."

"Hele mooie tijd gehad"

Uiteraard bleef de vraag waarom hij Ajax verlaat na een succesrijk seizoen, niet uit. "Ik geloof dat er al veel geschreven is. Maar dit is een superclub. Ik wil naar voren kijken. Wat ik kan zeggen, is dat ik een hele mooie tijd heb gehad bij Ajax, met superspelers. Het begin was moeilijk; daarna hebben we het goed gedaan. Nu wil ik vooruitkijken."

"Of ik Ajax in de steek laat? Nee, dat voel ik niet zo. Ajax was inderdaad maar één jaar, maar toen kwam deze mogelijkheid bij Dortmund."

De nieuwe trainer poseert met het shirt van Borussia Dortmund

De club had vanaf het begin een goed gevoel bij Bosz. Voorzitter Watzke benadrukte dat Ajax volledig meewerkte. "Ajax heeft zich zeer collegiaal en meewerkend opgesteld."

Technisch directeur Zorc kan wel uitleggen waarom het oog op Bosz viel. "In eerste instantie zijn we overtuigd dat hoe hij zijn ploeg laat spelen, overeenkomt met hoe wij ons team willen zien spelen. Attractief, druk zettend, veel balbezit. Dat is in het kort zijn spelfilosofie. Dat willen we ook terugzien bij ons."

Talenten

Ook zijn inzet van talenten bij Ajax afgelopen seizoen sprak de Duitsers aan. "Hij is het gewend om met talenten om te gaan. Hij is ook niet bang om ze bij grote wedstrijden een kans te geven en in te zetten. Daar komt bij dat hij goede resultaten heeft geboekt bij zijn clubs. En hij heeft Ajax naar de finale gebracht."

Het jaar van Peter Bosz bij Ajax

Bosz had ook nog wat woorden over voor het Amsterdamse publiek. "Ik wil tegen de fans zeggen dat ik het geweldig naar mijn zin heb gehad. Ik denk dat we iets heel moois hebben opgebouwd. Uiteindelijk hebben we 50.000 mensen op de banken gekregen. Niet alleen met goede resultaten, maar ook met goed voetbal."

"Wat er verder gebeurd is? Ik wil vooruitkijken, niet achterom, dus ga ik daar niet op in."

En de huishoudelijke mededelingen: de eerste training is op 7 juli. "Of ik alleen Hendrie Krüzen meeneem naar Dortmund? Voor dit moment wel. En of Dolberg ook komt? We hebben het verder niet over spelers gehad."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl