Peter Bosz na de verloren finale van de Europa League tegen Manchester United.
NOS VoetbalAangepast

Schmidt, Stam of toch Ten Hag: wie volgt Bosz op bij Ajax?

Nu het vertrek van Peter Bosz naar Borussia Dortmund definitief is, zal Ajax snel op zoek moeten naar een opvolger. Over drie weken staat namelijk de eerste training al op het programma.

"Ik vind het heel opmerkelijk dat hij nu vertrekt bij Ajax", zegt NOS-commentator Frank Snoeks. "Hij heeft een fantastische basis gelegd met een heel talentvolle, jonge groep. Dat kan voor mij twee dingen betekenen. Of het gaat om buitengewoon veel geld of er is ruis op de lijn in Amsterdam".

Bosz had als hoofdtrainer in Amsterdam twee assistenten: Hendrie Krüzen en Hennie Spijkerman. Krüzen vertrekt eveneens naar Duitsland. Hij zat bij Heracles, Vitesse en Maccabi Tel Aviv ook al op de bank naast Bosz.

De kans dat Hennie Spijkerman de nieuwe hoofdtrainer wordt in Amsterdam is minimaal. En dus begint het grote speculeren. Wie wordt zijn opvolger? Oud-trainer Aad de Mos en voetbalcommentator Snoeks bespreken de belangrijkste kandidaten.

Erik ten Hag (FC Utrecht)

Voor Frank Snoeks is FC Utrecht-trainer Erik ten Hag de ideale kandidaat om Bosz op te volgen. "Ten Hag is eigenwijs en laat zijn ploeg ook eigenwijs voetballen. Niet voor niets hebben alle ploegen er een hekel aan om tegen FC Utrecht te spelen."

Erik ten Hag

Toch zal het voor Ten Hag niet eenvoudig worden om te slagen in Amsterdam. "Bij Utrecht won hij slechts één van de eerste zes wedstrijden. Ajax moet gelijk aan de bak in de voorronde van de Champions League, dan moet hij gelijk presteren."

Een keuze voor Ten Hag zou onverstandig zijn, vindt Aad de Mos, zelf van 1982 tot 1985 hoofdtrainer in De Meer. "Erik ten Hag past niet bij Ajax", zegt De Mos stellig. "Ten Hag is meer een trainer voor PSV. Ik heb bij beide clubs gewerkt, ken de clubs door en door. Ten Hag past meer in de lijn-Cocu. Hij gaat uit van de zachtheid van de mens. Bij Ajax heb je meer stromingen. Daar moet je rekening mee houden. Bij PSV is er één stroming. Als je daarin past, kun je in alle rust werken."

De Mos: "Voor mij zijn er twee kandidaten: Jaap Stam en Roger Schmidt."

Roger Schmidt (laatste club: Bayer Leverkusen)

Wie dit seizoen de thuiswedstrijden van Ajax tegen Schalke 04 en Olympique Lyon heeft aanschouwd, zal niet snel terugdenken aan februari 2013. Toen werden de Amsterdammers zelf totaal onder de voet gelopen door Red Bull Salzburg, dat een vergelijkbaar soort pressie-voetbal speelde als Ajax de voorbije weken onder Bosz heeft laten zien.

In Amsterdam is niemand die twee kansloze nederlagen vergeten. En dus ook niet de trainer die daarvoor verantwoordelijk was: Roger Schmidt.

De Duitse voetbaltrainer Roger Schmidt

Voor De Mos is de 50-jarige Schmidt, wiens naam ook genoemd werd als bondscoach van het Nederlands elftal, een topkandidaat. "Schmidt heeft het erg goed gedaan bij Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen. Hij denkt heel erg als Peter Bosz. Bijvoorbeeld over het 'druk zetten naar voren'. Dat zou betekenen dat er dan ook weinig verandert bij Ajax. Hij is een persoonlijkheid, maar ook geen zogenaamde laptop-trainer. Hij past goed bij dit jonge Ajax. Ik had hem ook al genoemd vóór de komst van Bosz."

Jaap Stam (Reading FC)

Jaap Stam werd gezien als de kroonprins onder de trainers op De Toekomst. Stam werkte sinds zijn afscheid als voetballer in 2011 als trainer in Amsterdam en had in het seizoen 2014/'15 Jong Ajax onder zijn hoede.

Afgelopen seizoen koos Stam voor een buitenlands avontuur door bij Reading FC, op het tweede niveau in Engeland, aan de slag te gaan. Met die club miste Stam vorige week net de promotie naar de Premier League.

Reading-trainer Jaap Stam

Een prestatie die indruk maakt, vindt De Mos. Toch denkt hij niet dat de 44-jarige Stam nu al een kans krijgt in Amsterdam. "Ik weet niet of Stam goed ligt bij de leiding in Amsterdam. Ik kreeg rond de finale in Stockholm signalen dat dat niet het geval is. Dus ik denk dat Stam geen serieuze kandidaat is bij Ajax."

Marcel Keizer (Jong Ajax)

Ajax heeft ook Marcel Keizer in huis. Grote vraag is of de Amsterdamse clubleiding in Keizer, de trainer van Jong Ajax, een serieuze kandidaat ziet. De oud-speler maakte het afgelopen seizoen met een jong elftal een goede indruk in de Jupiler League.

Nadeel: Keizer heeft als hoofdtrainer weinig ervaring op het hoogste niveau. Hij werkte eerder bij Telstar, FC Emmen en Cambuur.

Marcel Keizer

Louis van Gaal (laatste club: Manchester United)

Louis van Gaal is zonder twijfel nog altijd een droomkandidaat bij Ajax. Van Gaal was al eens trainer, maar ook technisch directeur bij de Amsterdammers.

Louis van Gaal dolt met de UEFA Cup voorafgaand aan het duel Ajax-Olympique Lyon.

Hij had afgelopen seizoen, na zijn vertrek bij Manchester United, geen club en bedankte recent nog voor een baan als bondscoach van het Nederlands elftal.

De Cruijff-revolutie heeft bij Van Gaal wel de nodige sporen achtergelaten. Het is dan ook de vraag of het vernieuwde Ajax wel met Van Gaal in zee wil. En of Van Gaal wel zin heeft in een terugkeer.

Henk ten Cate (Al-Jazira, VAE)

En dan Henk ten Cate. De 62-jarige Amsterdammer was van de zomer van 2006 tot oktober 2007 al eens trainer in de Arena. Dat seizoen greep Ajax op de fameuze, bloedstollende laatste speeldag op doelsaldo naast de landstitel, maar werd wel de KNVB-beker veroverd.

Ten Cate, die recent nog heel even in de veronderstelling leefde dat hij de nieuwe bondscoach van Oranje zou worden, liet weten niet beschikbaar te zijn. "Ajax hoeft mij niet te bellen."

Ten Cate: Ajax hoeft mij niet te bellen

Frank de Boer (laatste club: Internazionale)

Ook Frank de Boer zal niet terugkeren bij de club die hij ruim een jaar geleden verliet. Volgens zijn broer Ronald is Ajax een gepasseerd station. "Frank wil in het buitenland aan de slag", zei Ronald de Boer bij Veronica. "Als hij terugkeert bij Ajax zal dat pas later in zijn carrière zijn."

Frank de Boer

Frank Snoeks kan daar wel inkomen. "Als De Boer afgelopen seizoen goed heeft opgelet, dan heeft hij kunnen zien dat Ajax dit seizoen beter voetbalde dan in de jaren waarin hij coach was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl