ANP

Het wordt vandaag een loodzware dag op de scholen van de omgekomen Romy en Savannah, amper een half uur rijden van elkaar. Slachtofferhulp Nederland helpt bij het verwerkingsproces en coacht leraren om met de leerlingen in gesprek te gaan.

"Ik ben nu bang om over straat te fietsen. Zeker als je alleen bent en er iemand achter je aan fietst", zei een tiener gisteren bij de bijeenkomst. "Het belangrijkste is om erover te praten", zegt Marjolein Aelberts van Slachtofferhulp Nederland. "Ouders en docenten moeten met ze in gesprek gaan over die angst en hoeverre die reëel is."

Hou de sociale media van je kind in de gaten.

Marjolein Aelberts

En juist dat gesprek aangaan kan lastig zijn, zeker met pubers. "Die zoeken eerst leeftijdgenoten op. Ze willen zelfstandig zijn. Het is ook moeilijk te erkennen dat ze hun ouders nu nodig hebben", schetst Aelberts. Daarom is het belangrijk om signalen van angst of stress te herkennen. "Klachten uiten zich lichamelijk: misselijkheid, vermoeidheid, pijn, hoofdpijn, slecht eten. Ze zijn prikkelbaar."

Kaarsen, knuffels en kaartjes voor het Oostwende College vandaag ANP

Pubers zullen het deels ook op sociale media verwerken met leeftijdgenootjes. Daar kunnen allerlei wildwestverhalen ontstaan, zegt Aelberts: "Het is belangrijk voor ouders om in de gaten te houden wat er gebeurt op de sociale media van hun kind en erover te blijven praten."

"De kinderen moeten vooral elkaar niet gek maken, waardoor er opeens dingen niet meer kunnen", zegt Aelberts. Ze reageert daarmee ook op een oproep van de burgemeester van Bunschoten gisteren.

"Jonge mensen doen er goed aan om zo veel mogelijk bij elkaar te blijven en niet onnodig alleen naar een verlaten plaats te gaan", zei hij in een videoboodschap. "Ik kan me goed voorstellen dat een burgemeester zo'n advies geeft", zegt Aelberts.

'Zo'n fijne leerling'

Gisteren was op het dorpsplein in Hoevelaken, waar de 14-jarige Romy woonde, een herdenking. Ook de directeur van haar school was daar aanwezig om leerlingen te troosten. "We moeten als volwassenen onze emoties laten zien en onze hulp aanbieden", zei Jan Hofman van de J.H. Donnerschool in De Glind. "Uiteindelijk gaat het om hun verdriet."

Op de school wordt speciaal onderwijs gegeven. Hofman is diep getroffen door het verlies van zijn leerling Romy. "Het ging zo goed met haar, het was zo'n fijne leerling", zei hij geëmotioneerd.

Ze had een goede invloed op haar klas

Het was een intens verdrietige bijeenkomst volgens verslaggever Roel Pauw. Onder de 300 aanwezigen waren enkele tientallen leeftijdsgenoten van Romy. Haar familie was er niet bij en koos ervoor het verlies in kleinere kring te verwerken.

Romy verdween vrijdagmiddag na school en werd die avond gevonden in een natuurgebied. Een 14-jarige jongen is aangehouden. Romy en de verdachte zouden elkaar kennen, maar niet op dezelfde school zitten, schrijft het AD.

NOS

Savannah verdween donderdag en werd drie dagen later gevonden op een industrieterrein in Bunschoten. In de zaak is een 16-jarige jongen uit Den Bosch aangehouden.

Honderden vrijwilligers hebben afgelopen weekend gezocht naar de meisjes. Lees de tijdlijn terug voor een overzicht van alle gebeurtenissen:

STER reclame