Arrestatie in VS voor lekken van inlichtingen naar de media

AFP

In de Verenigde Staten is een medewerker van een bedrijf dat toegang had tot topgeheime informatie opgepakt en aangeklaagd voor het lekken van documenten naar de pers. Uit de aanklacht blijkt niet om welke documenten het gaat, maar volgens bronnen gaat het om informatie van inlichtingendienst NSA over hackpogingen rond de Amerikaanse verkiezingen door Rusland.

De FBI pakte de 25-jarige Reality Leigh Winner afgelopen zaterdag in Georgia op. Ze werkte daar voor het bedrijf Pluribus International Corporation, dat door inlichtingendiensten wordt ingehuurd.

De Amerikaanse president Trump kondigde eerder aan dat hij van plan is hard op te treden tegen mensen die geheime informatie naar de media lekken. De zaak tegen de 25-jarige Reality Leigh Winner is de eerste aanklacht om een mogelijk lek sinds Trump president is.

Edward Snowden

Anonieme bronnen bevestigen aan verschillende Amerikaanse media dat Winner ervan wordt verdacht dat ze documenten heeft gelekt naar The Intercept, een online tijdschrift dat werd opgericht door onder meer de journalisten Glenn Greenwald en Laura Poitras. Zij werkten eerder samen met klokkenluider Edward Snowden en hebben uitvoerig geschreven over de massale privacyschendingen door de NSA.

Kort voordat het ministerie de aanklacht bekendmaakte, had The Intercept NSA-documenten gepubliceerd. Uit deze documenten blijkt dat Russische hackers geprobeerd hebben om werknemers te hacken van een bedrijf dat technische ondersteuning biedt bij stemcomputers.

De hackers hebben volgens het document phisingmails gestuurd naar het bedrijf. Uit de documenten blijkt niet of de NSA denkt dat de hackers met deze e-mails ook data hebben kunnen stelen en of ze stemmen hebben gemanipuleerd.

WikiLeaks-oprichter Julian Assange sprak op Twitter zijn steun uit voor Winner.