AFP
NOS NieuwsAangepast

Trump haalt opnieuw hard uit naar Londense burgemeester Khan

President Trump heeft op Twitter voor de tweede dag op rij hard uitgehaald naar de burgemeester van Londen, Sadiq Khan. Volgens Trump heeft Khan "een pathetisch excuus" gemaakt over zijn opmerking dat Londenaren zich geen zorgen moeten maken na de aanslagen van zaterdagavond.

Khan moest volgens Trump snel iets verzinnen om zijn "geen reden voor zorgen-uitspraak" te verdedigen. Ook zei de Amerikaanse president dat de media hun uiterste best doen om Khans uitleg van de opmerking aan de man te brengen.

Khan zei gisteren dat er de komende dagen veel politie op de been zal zijn in de Britse hoofdstad en dat dat geen reden is voor bezorgdheid. "Er is geen reden om verontrust te zijn, de politie en wij allen moeten alles doen voor een maximale veiligheid", zei hij.

Met opzet

Trump twitterde daarop: "Zeker 7 doden en 48 gewonden bij een terroristische aanslag en de burgemeester van Londen zegt dat er 'geen reden is om gealarmeerd te zijn'!"

Een woordvoerder van Khan zei gisteren dat Trump de woorden van Khan met opzet uit hun verband haalde en dat de burgemeester wel wat beters te doen heeft dan te reageren op Trumps tweets. De Britse premier May prees de Londense burgemeester juist om zijn aanpak van de situatie. Ze weigerde iets te zeggen over de kritiek van Trump op Khan.

Overigens wordt de kritiek van Trump binnen de Amerikaanse overheid lang niet door iedereen gedeeld. Uitgerekend de Amerikaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, Lewis Lukens, had gisteren juist de hoogste lof voor Khan, eveneens via Twitter.

Khan, een moslim, heeft in het verleden kritiek geuit op Trumps inreisverbod voor inwoners van een aantal moslimlanden. Volgens Khan is die maatregel discriminerend voor moslims.

Ook zei Khan dat Trump niets weet van de islam en dat zijn maatregelen ertoe kunnen leiden dat gematigde moslims zich van de Amerikaanse regering afkeren, waardoor de onveiligheid toeneemt.

Trump daagde de Londense burgemeester daarop uit een IQ-test te doen.

Trump viel vandaag op Twitter ook zijn eigen ministerie van Justitie aan, omdat dat volgens hem zijn oorspronkelijke plan voor een inreisverbod uit een aantal moslimlanden te veel heeft afgezwakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl