Jeroen Wielaert / NOS

Bier, banieren, brownies en Broederliefde: op Pinkpop gaat het festivalleven vrolijk verder, ondanks de terreurdreiging die het vergelijkbare evenement Rock am Ring trof in Duitsland, snel gevolgd door de harde aanslagen in Londen. Het publiek en organisator Jan Smeets leven mee, maar voelen zich ook opgelucht. Een van de meest gefotografeerde sterren van gisteravond was een speciale gast van wieleradept Smeets: Tom Dumoulin, de winnaar van de Giro.

Pinkpop vindt voor de dertigste keer plaats op de paardenrenbaan bij Landgraaf. Justin Bieber trok op zaterdag heel veel jong publiek, met ouders en al. Zondag kwam er minder volk en ook de Pinkpopmaandag is niet uitverkocht, door het ontbreken van een absolute topband. Onder het publiek zijn zowaar nog een paar fans die zich zo ondergedompeld hadden dat ze nog niet van de gebeurtenissen in Londen op de hoogte waren. Anderen wisten het wel, waren onder de indruk, maar ook ontspannen.

Pieter van den Hoogenband en Tom Dumoulin Jeroen Wielaert / NOS

"Ik heb er wel van gehoord", zegt een jonge bezoeker met een zuidelijke tongval. "Het is natuurlijk heel erg dat het is gebeurd, maar de wereld draait ook door, natuurlijk." Zijn jonge vriendin haakt erop in. "Je schrikt er heel erg van. En je denkt: hopelijk gaat het hier niet gebeuren."

Terreurdreiging is voor hen het woord niet, zoals bij Rock am Ring. Het vermaak gaat gewoon door. Je moet niet laten zien dat je bang bent voor zulke mensen, zeggen ze.

"We zijn niet bang. We hebben elkaar. De beveiliging is hartstikke goed. Jan Smeets heeft het goed gedaan." "Als je kijkt waar we allemaal doorheen moesten aan beveiliging en blokkades, is de angst voor een aanval een stuk minder", vult hun boomlange metgezel hen aan. "Het is beter dat ze te veel controleren en zeker zijn, dan minder."

Die mensen blijven aan de gang. En dan staan wij hier fun te maken.

Emms, rapper van Broederliefde

Emms, een van de zangers van Broederliefde vond het allemaal bizar. Hij had over de aanslagen gelezen en op weg naar Pinkpop hadden ze het erover gehad. "Het is niet ver van Nederland", zegt hij na het optreden. "Die mensen blijven aan de gang. En dan staan wij hier fun te maken. Maar ik denk dat de mensen er wel bij hebben stilgestaan."

Als rapgroep kwamen ze op het podium niet met een statement over terreur. "Tja, we hadden gezonde spanning voor de show", zegt Emms. "Maar we hebben zeker respect voor de mensen en de nabestaanden. Veel sterkte, beterschap, gecondoleerd."

Rapper Emms van Broederliefde Jeroen Wielaert / NOS

Ceep calm and carry on, het motto dat de Britse regering het volk vlak voor de Tweede Wereldoorlog wilde voorhouden, zou ook de houding van Pinkpopbaas Jan Smeets kunnen zijn. "Ik roep altijd: dit is Europa, we leven in pais en vree. Dan denk je na Londen: hoe is het mogelijk?"

Ze hebben op het hoogste niveau contact gehad over Rock am Ring. "We hebben de beveiliging opgeschaald", zegt Smeets. "We waren in contact met Rock am Ring. Met de mensen die daarover gingen hebben we besloten om gewoon verder te gaan, want een échte dreiging is er in Duitsland niet geweest."

Voor Smeets is het na dik veertig jaar niet meer dan gemiddeld tumult. "Ik vond de regen bij Justin Bieber veel erger. Zo teleurstellend voor de mensen die alles gedaan hebben om die zanger te zien. Ach, ja, dat zijn gewone problemen. Luxeproblemen eigenlijk."

STER reclame