Kindertelefoon voortaan betaald door de Rijksoverheid

Een medewerker van de Kindertelefoon aan het werk ANP

De Rijksoverheid neemt de financiering van de Kindertelefoon over van de gemeenten. Dat heeft staatssecretaris Van Rijn besloten. Hij maakt hiermee een eind aan de financieel onzekere situatie van de hulplijn voor kinderen en jongeren.

De gemeenten waren verantwoordelijk geworden voor de Kindertelefoon toen ook de jeugdzorg van de provincies naar de gemeenten werd overgeheveld.

Niet van de grond

Maar het bleek te lastig om met 388 gemeenten tot een duidelijke betalingsovereenkomst te komen. Ze zouden allemaal een bijdrage moeten leveren, maar dat kwam niet van de grond.

De directeur van de Kindertelefoon had gewaarschuwd dat als de kwestie niet voor 1 juni zou zijn opgelost, hij medewerkers moest gaan ontslaan. Zo ver is het dus niet gekomen.

De Kindertelefoon

De Kindertelefoon heeft vorig jaar 242.355 gesprekken gevoerd via telefoon of chat. Dat is 39.000 meer dan het jaar daarvoor. Het grootste deel van de contacten, 79 procent, verliep via de telefoon, de rest via een chatfunctie. De meeste vragen, 9 procent, gingen over pesten.

STER Reclame