ANP
NOS NieuwsAangepast

Waarschijnlijk nieuw overleg VVD, CDA, D66, GroenLinks

De kans is groot dat er een nieuwe poging wordt gedaan om VVD, CDA, D66 en GroenLinks weer met elkaar om de tafel te brengen. De hoofdrolspelers wilden er vandaag weinig concreets over zeggen, maar volgens Haagse bronnen probeert informateur Tjeenk Willink de onderhandelingen tussen de vier te laten herleven.

Verwacht wordt dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks onder leiding van de informateur binnenkort weer samen gaan praten, niet om meteen al te onderhandelen, maar om te kijken of er een basis is voor verdere gesprekken. Om te accentueren dat er een nieuwe fase is, in een andere sfeer, zou dat overleg mogelijk op een andere plek dan het Binnenhof kunnen worden gehouden.

Geen ChristenUnie

Tweeënhalve week geleden liepen de onderhandelingen tussen de vier partijen vast op meningsverschillen over migratie. Daarop leek een kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in beeld te komen.

Maar tot onderhandelingen tussen die vier partijen kwam het niet: in een onderling gesprek stelden D66-leider Pechtold en ChristenUnie-voorman Segers vast dat de verschillen tussen de twee partijen te groot zijn en die posities zijn niet veranderd. Segers zei vandaag dat de kansen voor een rol voor zijn partij niet groter zijn geworden.

Ambitie

Dinsdag wees de Tweede Kamer Tjeenk Willink als nieuwe informateur aan en die heeft gisteren en vandaag afzonderlijke gesprekken gevoerd met de leiders van VVD, CDA, ChristenUnie, GroenLinks en D66. Op de vraag aan Pechtold of GroenLinks weer aanschuift, antwoordde hij: "Dat zou kunnen en het heeft nooit aan mij gelegen."

Klaver zelf hield zich meer op de vlakte, maar hij zei wel dat het altijd de ambitie van GroenLinks is geweest om te regeren. "We gaan zien wat er mogelijk is."

Ron Fresen over de formatie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl