Ekaterina Makarova (l) and Elena Vesnina (r), zoenen de 'Martina Navratilova Trophy'
NOS SportAangepast

Tennisrel duurt voort, Navratilova schrijft emotionele open brief

De oproep van tennissters om de Margaret Court Arena te boycotten heeft de tennislegende er niet van weerhouden om opnieuw homofobe uitspraken te doen. Voor een andere tennisgrootheid, Martina Navratilova, is de maat vol: ze uit haar ongenoegen in een open brief en schrijft: this is not OK.

Eerder deze week ontstond er commotie nadat de 74-jarige oud-topspeelster Margaret Court verklaarde dat ze niet meer met vliegtuigmaatschappij Qantas wil reizen, omdat de directeur zijn steun voor het homohuwelijk heeft uitgesproken.

Tennissters willen boycot Margaret Court Arena na homofobe uitspraken

In een interview met een Australische, christelijke radiozender doet Court, die na haar tenniscarrière dominee werd, opnieuw een duit in het zakje:

"In het tennis barst het van de lesbiennes. In mijn tijd waren er ook een paar. De ouderen lokten de jongeren naar feestjes", aldus de winnares van 24 grandslams. "Ik heb niks tegen ze, we zijn hier om ze er overheen te helpen."

In hetzelfde interview zei Court dat ze denkt dat transgenderkinderen het werk van de duivel zijn.

Navratilova: Court verdient stadion niet

De uitspraken van Court waren voor Navratilova reden om een lange open brief te schrijven waarin ze pleit voor een naamsverandering van de Margaret Court Arena, een van de belangrijkste banen van de Australian Open. Eerder sprak Richèl Hogenkamp zich daar ook al over uit.

"Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar dat betekent niet dat het zonder consequenties kan zijn. Margaret Court verdient dit grote platform voor haar mening niet. Daarom vind ik dat de naam van het stadion veranderd moet worden", schrijft Navratilova.

Martina Navratilova

"Ik heb haar lang geleden al vergeven voor haar uitspraken uit 1990, toen ze zei dat ik een slecht rolmodel ben omdat ik op vrouwen val", gaat Navratilova verder.

"Court was een geweldige tennisster, maar ze is ook een racist en een homofoob. Ze zet zich actief in om te voorkomen dat de LGBT-gemeenschap gelijke rechten krijgt. En nu linkt ze homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders ook nog aan de nazi's en communisten? Dit is niet OK."

Evonne Goolagong Arena?

Navratilova doet in haar brief alvast een suggestie voor een nieuwe naam voor de Margaret Court Arena. "De Evonne Goolagong Arena klinkt prachtig. En dat is een persoon die we op elk vlak kunnen eren."

De Australische Goolagong is een kind van aboriginal-ouders en won in de jaren 70 Wimbledon en Roland Garros.

'Homofobe uitspraken Court zorgen ook in Parijs voor ophef'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl