Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie
NOS NieuwsAangepast

Juncker: Amerikaans vertrek uit klimaatakkoord gaat jaren duren

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vindt dat de EU president Trump moet waarschuwen dat hij de VS niet zomaar kan terugtrekken uit het klimaatakkoord.

"De Amerikanen kunnen er niet zomaar uitstappen. Trump denkt wel dat dat kan, maar dat komt doordat hij de details niet kent", zei Juncker op een studentenbijeenkomst in Berlijn over de toekomst van Europa.

Volgens Juncker gaat het jaren duren voordat de Amerikanen af zijn van de verantwoordelijkheden die ze zijn aangegaan toen het akkoord werd ondertekend.

China

De Europese Unie en China gaan zich vrijdag uitspreken voor een nauwere samenwerking om de uitstoot van broeikasgas tegen te gaan. Dat is gezegd in EU-kringen, kort na de eerste berichten over de vermoedelijke terugtrekking van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs.

Op hun top in Brussel, komende vrijdag, zullen de Chinese premier Li Keqiang en vertegenwoordigers van de EU afspreken dat zij het voortouw nemen bij de uitvoering van de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee nemen de EU en China duidelijk stelling tegen Trump, die naar verwachting de komende dagen een streep haalt door de Amerikaanse steun voor het akkoord.

Volgens de berichten uit Brussel worden er vrijdag afspraken gemaakt over het stimuleren van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen, en over de handel in rechten voor de uitstoot van broeikasgassen.

VN

De Verenigde Naties hebben kort gereageerd op de aangekondigde Amerikaanse afwijzing van het klimaatakkoord van Parijs.

Op het Twitter-account worden de woorden van VN-secretaris-generaal Guterres aangehaald: 'Klimaatverandering valt niet te ontkennen. Klimaatactie valt niet tegen te houden'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl