Het Filipijnse leger op Mindanao
NOS NieuwsAangepast

In de Filipijnen woedt de volgende jihad

De gevechten in de Filipijnse stad Marawi zijn al ruim een week aan de gang. Belangrijke delen van de stad werden na een bestorming ingenomen door islamitische rebellen. Inmiddels is het Filipijnse leger er in geslaagd om veel gebied te heroveren, maar de strijders geven zich niet zomaar over. Ze hebben mensen gegijzeld en er zitten naar schatting zo'n 2000 mensen vast door de gevechten.

President Duterte zegt er alles aan te doen om de stad snel te heroveren. Want de vrees bestaat, dat moslimextremisten in dit gebied, die gelieerd zijn aan Islamitische Staat, een Aziatisch kalifaat willen uitroepen. De groep die achter de aanval zit noemt zich Maute, ze worden gesteund door IS en staan ook wel bekend als Islamic State of Lanao.

Volgens correspondent Michel Maas, zijn ze een afsplitsing van Abu Sayyaf, een andere terreurgroep in het gebied. "De leider van deze groep was een leider van Abu Sayyaf. Hij heeft een aantal splintergroepen onder zijn hoede. Zij hebben trouw gezworen aan IS in Syrië. En zij noemen zichzelf de IS-strijders in de Filipijnen."

Wie zijn de strijders in Marawi?

De verschillende strijdgroepen uit dit gebied kunnen ook rekenen op buitenlandse steun en op buitenlandse strijders. Zo vechten er aan de kant van Maute niet alleen Filipino's "Er zijn strijders uit Indonesië en ook strijders uit Maleisië. Dit zijn strijders die normaal gesproken naar Syrië zouden gaan om daar mee te vechten. Maar in Syrië is dat nu een stuk moeilijker geworden. Dus hebben ze hun blik op de Filipijnen gericht, want daar woedt volgens hen de volgende jihad", vertelt Michel Maas.

Maar de plaatselijke jeugd voelt zich soms ook aangetrokken tot dit soort groepen. Er is amper werkgelegenheid en ze voelen zich achtergesteld door de eigen regering. Terreurgroepen spelen daar op in.

Marawi ligt op het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen.

Volgens correspondent Michel Maas wordt er door de inwoners van het noorden neergekeken op mensen uit dit gebied. "Vanuit de hoofdstad bekeken zijn het toch een beetje tweederangsburgers die daar wonen. Het zijn geen echte Filipino, ze zijn meer Maleisisch dan Filipijns. De Filipijnen dat is een katholiek land. En zij zijn een soort islamitisch aanhangsel van dat katholieke land. Daar is veel minder in geïnvesteerd, de vooruitgang is allemaal in het katholieke deel. En dat wreekt zich natuurlijk op een gegeven moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl