Informateur Schippers geeft haar nieuwe verslag aan Kamervoorzitter Arib
NOS NieuwsAangepast

Formatiedag 75: nieuwe fase met Tjeenk Willink

De kabinetsformatie komt tweeënhalve maand na de verkiezingen in een nieuwe fase. VVD'er Schippers zet een punt achter haar werkzaamheden en ze stelt PvdA'er Tjeenk Willink voor als haar opvolger.

In haar eindverslag constateert Schippers dat er in deze fase geen mogelijkheid is voor onderzoek naar een kabinet dat kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Zij pleit daarom voor een 'gerichte tussenstap'.

Ook minderheidskabinet mogelijk

Volgens Schippers moet een nieuwe informateur onderzoek gaan doen naar een kabinet dat voldoende steun heeft in de Kamer. Dat kan een meerderheidskabinet zijn, maar ook een minderheidskabinet, schrijft de vertrekkende informateur. Ze benadrukt wel dat de meeste partijen de voorkeur geven aan een meerderheidscoalitie.

In haar eindverslag schrijft Schippers dat een nieuwe 'algemene' ronde niet meer nodig is, maar dat 'gericht' combinaties kunnen worden uitgenodigd.

Kamerdebat

De Tweede Kamer debatteert morgen over het eindverslag, maar het is nu al wel duidelijk dat een ruime meerderheid achter het aanwijzen van Tjeenk Willink als informateur staat. In veel reacties wordt benadrukt dat hij aan de ene kant zeer ervaren is, maar dat hij aan de andere kant ook afstand heeft van de huidige politiek.

Tjeenk Willink, die 75 jaar is, was in 1994, 1999 en 2010 ook al informateur. Hij is Minister van Staat; eerder was hij onder andere vicepresident van de Raad van State en voorzitter van de Eerste Kamer.

Factor tijd

Tjeenk Willink benadrukte begin maart in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat in een formatie tijd een belangrijke factor is. "Na verkiezingen waarin sterk de nadruk is gelegd op de verschillen moet je toe naar een situatie waarin een gemeenschappelijke basis wordt gevonden. Dat kost tijd."

Hij noemde het de taak van een informateur "om fractievoorzitters tot een gemeenschappelijk resultaat te brengen waar ze afzonderlijk niet toe zouden durven, willen of kunnen komen." Tjeenk Willink vroeg zich toen ook af of er wel een zeer gedetailleerd regeerakkoord moet komen. "Dat heeft ook zo zijn nadelen; het zou best eens kunnen zijn dat je er in de huidige situatie alleen uitkomt als je afspreekt dat je bepaalde dingen niet regelt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl