Tjeenk Willink als informateur in 2010
NOS NieuwsAangepast

'Met Tjeenk Willink wordt de formatie heel serieus'

In de Tweede Kamer wordt met instemming gereageerd op het voorstel van informateur Schippers om Minister van Staat Herman Tjeenk Willink te benoemen tot nieuwe informateur.

VVD-leider Rutte zegt: "Het is een goede naam, iemand die ik goed ken. Tjeenk Willink heeft vaker in het verleden met dit bijltje gehakt en hij is een goede keuze".

D66-leider Pechtold: "Hij is een Minister van Staat, daar hebben we er niet veel van. Eentje die bij succesvolle formaties in het verleden betrokken is, maar ten minste zeven jaar afstand heeft van de huidige politiek, dat zou vertrouwen kunnen wekken."

Hij is blij dat Schippers nog mogelijkheden ziet voor een nieuwe stap in de formatie, ook al geeft ze het zelf nu op. "Ze heeft de fracties tot het uiterste bewogen."

Hij is iemand die boven de partijen staat.

ChristenUnie-leider Segers

"Met Tjeenk Willink wordt het heel serieus", zegt Pechtold. Maar dat hoeft volgens hem niet te betekenen dat er al snel een nieuw kabinet staat. "De media praten ons haast aan. De meeste mensen begrijpen best dat het wat langer duurt. De verkiezingsuitslag was dan ook ingewikkeld met veel betrekkelijk kleine partijen."

GroenLinks-voorman Klaver denkt dat iedereen op het Binnenhof groot respect heeft voor Tjeenk Willink. Volgens Klaver is het goed om op dit moment zo iemand naar voren te schuiven. "Het is een verstandige keuze; de formatie zit muurvast."

Ook de ChristenUnie kan instemmen met de keuze voor oudgediende Tjeenk Willink. Partijleider Segers: "Hij is iemand die inderdaad boven de partijen staat en als Minister van Staat groot gezag heeft. Dat is wat dit proces nu ook nodig heeft."

De ChristenUnie heeft nog altijd voorkeur voor een meerderheidscoalitie, maar sluit in deze fase een minderheidskabinet niet uit.

Nette mensen

PvdA-leider Asscher vindt de keuze van zijn partijgenoot Tjeenk Willink "verstandig". Ook hij vindt dat Tjeenk Willink gezag heeft en boven de partijen staat. "Dat er ook nette mensen lid zijn van de PvdA, kan u mij niet verwijten", zei Asscher schertsend.

SP-leider Roemer hoopt dat Tjeenk Willink "de frisheid heeft om tot nieuwe inzichten te komen''.

Wilders

PVV-leider Wilders twittert dat hij niet blij is. "Het is blijkbaar al beklonken voor het debat en iedereen juicht. Nou ik niet. Bah!"

Ook FvD-leider Baudet is ontevreden over de keuze voor Tjeenk Willink. "Waarom pikken we dit nog? Die man is sinds de jaren 80 bezig om vanuit de achterkamertjes politieke plannetjes te bekokstoven", zegt hij. Volgens hem zal het ertoe leiden dat er niks gaat veranderen in politiek Den Haag.

Wie is Herman Tjeenk Willink?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl