Brigitte de Bruin NOS

De kinderen van Brigitte de Bruin wilden dolgraag een spelcomputer. Hun moeder vond dat ze er maar zelf voor moesten sparen. Na een jaar hadden de kinderen genoeg geld bij elkaar en besloten ze de spelcomputer via de verkoopwebsite Marktplaats aan te schaffen.

Maar daar ging het mis, vertelt De Bruin. Ze is één van de half miljoen mensen in Nederland die slachtoffer is van online-verkoopfraude. Ze heeft wel aangifte gedaan, maar heeft daar verder niets meer over gehoord. De cijfers komen uit een onderzoek dat de NOS heeft gedaan met de regionale omroepen.

"We hadden al eerder wat via Marktplaats gekocht, alleen nog niet zo iets groots", vertelt De Bruin. "De computer zag er goed uit, met spelletjes die ze wilden hebben. Het was een van de goedkopere. De meneer met wie we contact hadden, was heel netjes. Hij reageerde direct op onze berichten en stuurde ook zijn adres mee. We dachten dat het wel goed zat."

Een half miljoen slachtoffers van internetoplichting

Maar goed zat het niet. De verkoper vroeg op een gegeven moment of er geld kon worden overgemaakt, want er waren meerdere geïnteresseerden. De Bruin ging overstag en maakte het bedrag over.

Aanvankelijk wilde ze het nieuwe speeltje van haar kinderen zelf ophalen in Hoorn. Dat was al een eind rijden voor De Bruin, maar het bleek geen Hoorn, Noord-Holland te zijn, maar Hoorn, Terschelling. Dat was wel erg ver weg.

"Toen vroegen we hem om het op te sturen. Via track and trace zouden we het pakketje kunnen volgen en berichten krijgen. Maar we kregen niets. Toen zijn we hem mailtjes gaan sturen, maar we hoorden er verder niets meer van."

We hadden geen argwaan, want er stond een adres bij.

Brigitte de Bruin

En dus was het geld weg. Stom natuurlijk, maar De Bruin vertrouwde het aanvankelijk. "We hadden geen argwaan, want er stond een adres bij. Het adres bestond ook echt, maar later bleek hij daar niet te wonen. Een vriendin van mij heeft familie wonen op Terschelling en die zijn speciaal voor mij nog gaan kijken. Maar die man woonde daar helemaal niet."

De Bruin en haar kinderen waren ruim 200 euro lichter. "Het was voor mij vervelend, maar vooral voor de kinderen want die hadden er heel lang voor gespaard. Ze waren blij dat er eindelijk een spelcomputer zou komen. Maar het was nep en ze waren hun geld kwijt. Dat zorgde voor dikke tranen."

Het opsporen van de oplichter bleek niet eenvoudig, zelfs zo goed als onmogelijk. "We hebben alles geprobeerd. Onze bank gebeld en de bank waarnaar we het geld hadden overgemaakt. Maar die hadden het alleen maar over privacy en konden niets doen."

De Bruin heeft ook bij Marktplaats een melding van het misbruik gedaan. "Maar ze konden er niet veel mee. omdat er meer mensen aangifte over dezelfde persoon moeten doen." In een reactie geeft Marktplaats aan dat er intussen meer meldingen over de bewuste oplichter zijn binnengekomen. Het account van de man is geblokkeerd.

STER reclame