Mensen in de rij voor een tatoeagestudio Sacred Art Tattoo Appeal

Honderden inwoners van Manchester hebben gisteren in de rij gestaan om een tatoeage van een bij te laten zetten. Het diertje is uitgegroeid tot een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag op het concert van Ariana Grande, vorige week maandag.

De bij is van oudsher al een symbool van Manchester, een verwijzing naar de drukke sfeer in de industriestad. Na de aanslag van vorige week groeide het uit tot een teken van verbondenheid en veerkracht.

In de rij voor een bij-tatoeage in Manchester

Tattoo-artiest Sam Barber uit de stad besloot geld in te zamelen met haar werk: wie 50 pond doneerde aan een fonds voor de slachtoffers kon gratis een bijentattoo krijgen. Aan de oproep werd massaal gehoor gegeven.

Tatoeagestudio's in Manchester en elders in Groot-Brittannië waren gisteren de hele dag open om aan de vraag te voldoen. In Manchester stonden mensen vaak urenlang in de rij te wachten.

"De eerste mensen stonden er al om 04.00 uur", laat studio Sacred Art Tattoo weten via Facebook. Een van de klanten zegt er negen uur te hebben gestaan. "Het was absoluut de moeite waard."

Veel Mancunians bedankten via het sociale medium de bedrijven en particulieren die de wachtende massa hielpen. Restaurants deelden gratis eten en drinken uit, buren lieten klanten van hun toilet gebruikmaken.

Je kan via Facebook en Instagram je steun betuigen, maar dit zal ik altijd bij me dragen.

Inwoner Manchester

De moeder van een van de bekendste slachtoffers van de aanslag, de 15-jarige Olivia Campbell-Hardy, liet vorige week al een bij-tatoeage zetten, ter hoogte van haar hart. De vrouw kwam wereldwijd in het nieuws met de emotionele oproep voor haar vermiste dochter, die later bleek te zijn omgekomen.

"We zien veel familieleden van de slachtoffers die een tatoeage ter herdenking willen hebben", zegt Barber tegen de BBC. "Ook verpleegkundigen die ter plekke waren en geholpen hebben, voelen de verbondenheid en nemen een tattoo."

"Ik wist niet hoe ik anders mijn steun kon tonen", zegt een wachtende tegen de omroep. "Dat kan op Facebook en Instagram, maar dit zal ik altijd bij me dragen. Het is meer dan wat woorden op een scherm." Een ander vult aan: "Ik wilde een blijvende herinnering - niet aan wat er gebeurd is, maar aan hoe iedereen samenkwam en zei dat dit ons niet zal breken."

De bij is uitgegroeid tot een eerbetoon aan de slachtoffers van de aanslag AFP

Inkt op

Tatoeagestudio's hadden vooraf gewaarschuwd dat iedereen een standaardplaatje zou krijgen en er geen aanpassingen mogelijk waren, om de doorstroom te garanderen. Ook kon niemand nek, ribben of gezicht laten versieren, omdat dat meer werk is voor de tatoeëerders.

Sommige studio's moesten uiteindelijk mensen teleurstellen wegens gebrek aan inkt of tijd. "Maar we hebben een prachtige dag gehad, met veel kameraadschap. We zijn erg trots", laat een vrouw weten die na uren wachten onverrichter zake naar huis ging.

Bij Sacred Art Tattoo werd uiteindelijk 18.000 pond opgehaald met de actie, spontane donaties en verlotingen onder de wachtenden. In totaal is er in de stad al ruim 5,5 miljoen pond opgehaald met verschillende acties.

STER reclame