ANP

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam onderzoekt of de in opspraak geraakte arts Jan Karbaat als directeur van het voormalige Zuiderziekenhuis ook kinderen heeft verwekt met zijn eigen zaad. Dat bevestigt het ziekenhuis naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Karbaat kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij als directeur van een spermabank in Barendrecht tientallen kinderen zou hebben verwekt met zijn eigen sperma. In de jaren 70 was hij directeur van het Rotterdamse Zuiderziekenhuis en volgens de krant deed hij daar hetzelfde.

De oud-directeur, die vorige maand overleed, heeft zelf alle aantijgingen altijd tegengesproken.

Dinsdag werd bekend dat achttien mensen vrijwel zeker de biologische kinderen zijn van Karbaat, na onderzoek met het dna van een wettig kind van de oud-directeur. Volgens het AD zijn drie van die kinderen verwekt met zaad van een donor uit het Zuiderziekenhuis.

Mager

"We gaan uitzoeken wat de mogelijke betrokkenheid is van het Zuiderziekenhuis", zegt een woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis (zoals het ziekenhuis nu heet na een fusie) in het AD. "De informatie is nog te mager. Werkte hij destijds ook als privé-arts? Dat moeten we uitzoeken."

Totale zekerheid is alleen mogelijk als dna van de oud-directeur zelf beschikbaar komt. Karbaats vrouw verzet zich daartegen. De uitspraak in een rechtszaak daarover is volgende week vrijdag.

In een interview van eind vorig jaar deed de toen 89-jarige Karbaat alle beschuldigingen af als klinkklare onzin. "Te krankzinnig voor woorden."

STER reclame