Injectie van een zaadcel in een eicel bij een ivf-behandeling
NOS NieuwsAangepast

Bijna-match oud-directeur spermadonorkliniek met 18 donorkinderen

Achttien mensen zijn vrijwel zeker biologische kinderen van de oud-directeur van een spermadonorkliniek in Barendrecht. Dat heeft het instituut voor ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen FIOM vastgesteld.

De zaak is van belang in verband met een rechtszaak die 22 donorkinderen hebben aangespannen. Zij eisen dna op van de eerder dit jaar overleden directeur van de donorkliniek, omdat zij vermoeden dat hij hun biologische vader was.

Zelf noemde hij, de arts Jan Karbaat, dat "te krankzinnig voor woorden". Zijn weduwe weigert gebruiksvoorwerpen van haar overleden man beschikbaar te stellen voor dna-afname.

Sterke aanwijzing

Een wettig kind van de oud-directeur stelde echter eigen dna beschikbaar voor vergelijking met het dna van de donorkinderen. De 18 matches die dat opleverde, vormen een sterke aanwijzing dat de overleden directeur wel degelijk hun vader is.

Een 100 procent-bevestiging is alleen mogelijk als dna van de oud-directeur zelf beschikbaar komt. De uitspraak in de rechtszaak daarover is op 2 juni.

Van de meeste donorkinderen die vermoeden dat de oud-directeur hun vader is, is geen dna opgeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl