ANP

Het was de afgelopen dagen al zonnig en warm weer, maar de temperaturen lopen vandaag helemaal hoog op. Op veel plekken in Nederland wordt het waarschijnlijk 30 graden of meer. Zo ook in De Bilt, waardoor we de eerste landelijke tropische dag kunnen optekenen.

Bij evenementen die dit weekend gehouden worden, houden ze rekening met de hitte. "We hebben watertappunten en werken samen met de horeca, waar water verstrekt wordt", vertelt Bart Wouters, voorzitter van het Breda Jazz Festival. "Ook zijn er genoeg overkappingen waar mensen de schaduw kunnen opzoeken."

Ook festival Oerrock in het Friese Ureterp zorgt ervoor dat ze genoeg water (en, ongetwijfeld, bier) beschikbaar hebben. "Water is gratis verkrijgbaar. Via de app krijgen bezoekers een waarschuwing dat ze zich goed moeten insmeren. Als het heel heet is, roepen we mensen via led-schermen op het terrein op om genoeg water te drinken", zegt bestuurslid Evert Wilstra.

Hjalmar Vogel vindt het een voordeel dat haar festival, Underground Harderwijk, aan het water plaatsvindt. "Wij hebben extra waterflesjes ingeslagen en de bezoekers geïnformeerd over het gebruik van voldoende en regelmatig zonnebrand. Ook zijn er gratis kraanwatervoorzieningen."

Drukte op het strand van Zandvoort NOS

Op de stranden wordt het waarschijnlijk heel druk. Maar, ook al is het heel warm buiten, toch wordt afgeraden om te gaan zwemmen in de zee of in meertjes. Het water is namelijk nog erg koud (ongeveer 15 graden). Dat kan leiden tot kramp en onderkoelingsverschijnselen, meldt de Reddingsbrigade. Toch zwemmen? Doe dat dan op plekken waar de Reddingsbrigade een oogje in het zeil houdt.

Gisteren vlogen we met een helikopter om te zien hoe Nederland aan het genieten was van het mooie weer - we vlogen van Hilversum, door het Groene Hart naar Scheveningen en Katwijk. Deze opnames werden live uitgezonden op onze Facebookpagina.

Nederland vanuit de lucht

Voor het middaguur is het vandaag op verscheidene plekken al 26 tot 28 graden. Later komt de temperatuur in het midden en het zuiden van het land aan de 30 graden. Daarmee is dus sprake van een tropische dag, in tegenstelling tot gisteren. (Op 17 mei hadden we al de eerste regionale tropische dag.)

Ook zondag wordt het warm, maar het weerbericht voor die dag is nog wat onzeker. Het gaat regenen en onweren, maar wanneer en waar is de vraag. De grootste kans op onweer is in de regio's waar het zeer warm wordt: in het zuiden, midden en oosten van Nederland.

De temperatuur ligt zondag tussen de 25 en 30 graden, dit is afhankelijk van de hoeveelheid wolken en buien.

ANP

"Vandaag wordt het warm, maar wel lekker warm. Zondag is het al een beetje broeierig, maar maandag is het echt klam weer", vertelt weerman Marco Verhoef. Maandag zal de hitte namelijk op zijn hoogtepunt komen: de wind draait terug naar oost tot zuidoost, waardoor de warme lucht weer ons land binnenstroomt.

Het wordt dan ruimschoots 30 graden in het binnenland, met lokaal zelfs 33 graden. Aan het einde van de dag is er weer kans op onweersbuien.

Na maandag gaat de temperatuur weer omlaag. Maar het wordt absoluut niet koud. Er worden temperaturen van 22 tot 24 graden verwacht volgende week.

STER reclame