Automobilisten moeten rekening houden met extra reistijd ANP

Strandgangers, vakantieverkeer en ongelukken veroorzaken ongekende drukte op de Nederlandse wegen. De Verkeersinformatiedienst (VID) meldt dat het de drukste Hemelvaartsdag ooit is. Rond het middaguur stond er 125 kilometer file. Het oude drukterecord komt uit 2009, toen er op hetzelfde tijdstip 78 kilometer stond.

Volgens de ANWB was de drukte gezien het lange Hemelvaartweekend wel verwacht, maar schieten enkele plekken er toch uit. Op de A16 botste vanmiddag een truck op een sleepwagen. De weg is richting het noorden afgesloten. De VID verwacht dat het nog uren gaat duren voordat de weg weer open is. Ook bij Rilland ging het mis: daar stond vanochtend na een ongeluk een lange file.

Op het drukste moment stond er volgens de ANWB meer dan 200 kilometer file op de Nederlandse wegen.

'Geen drukke avondspits'

Op andere wegen naar Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden is het druk, zoals bij Hellevoetsluis en Oude-Tonge. Doordat er veel Duitse toeristen naar Nederland komen, loopt het ook vast op de A12 richting Arnhem.

ANWB-filelezer Dennis Mooij verwacht geen heel drukke avondspits. "Veel mensen zijn nu op weg naar de camping of een ander logeeradres, die rijden vanavond niet terug."

Aan de kust is het door het warme weer ook erg druk. Het strand van Hoek van Holland is overvol, meldt RTV Rijnmond. Alle parkeerplaatsen zijn bezet en automobilisten wordt met borden geadviseerd om te keren en Hemelvaartsdag ergens anders door te brengen.

Lekker weer

Rijkswaterstaat waarschuwt dat het de komende dagen erg druk zal zijn op de weg. Vanaf morgen zijn er werkzaamheden op de A4 van Amsterdam richting Den Haag, maar ook op de A6 en de A1. De extra reistijd kan oplopen tot 60 minuten, waarschuwt Rijkswaterstaat.

"De combinatie van het mooie weer, veel mensen die al richting het strand gaan en de vakantiegangers en de werkzaamheden zorgt ervoor dat mensen op wegen richting de kust met files rekening moeten houden", zei een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal.

Zij adviseerde bestuurders om de verkeersinformatie in de gaten te houden en om omleidingsroutes op de borden op de weg goed te volgen. "Je kunt beter doorrijden in de omleidingsroute dan dat je vaststaat tussen het strandverkeer."

STER reclame