Drukte op de snelwegen ANP

Het lange weekend rond Hemelvaartsdag leidt tot enorme drukte op de Nederlandse wegen. Volgens de ANWB stond er rond 17.30 uur op alle wegen samen 850 kilometer file. Op een gewone woensdag is het zo'n 300 kilometer.

"Het is heel erg afhankelijk van wanneer Hemelvaart valt", zegt Arnoud Broekhuis van de ANWB. "Valt het in de meivakantie, dan is iedereen al weg." Wegenwachten van de ANWB zien volgens Broekhuis veel caravans, campers en bootjes. "Tussen Heerenveen en Joure zijn mensen al uitgestapt en in de berm koffie gaan drinken."

Een andere verkeersdienst, de VID, zegt dat het wat betreft de snelwegen de drukste avondspits voor Hemelvaart in tien jaar is. Alleen de spits van 2014 komt in de buurt van die van dit jaar. Vanmiddag stond volgens de VID op de snelwegen 500 kilometer file, in 2014 was het 434 kilometer. De avondspits was de drukste tot nu toe dit jaar.

Vooral rond Utrecht ging het volgens de ANWB mis, mede door een ongeluk bij knooppunt Oudenrijn en een bermbrand op de A12 bij Lunetten. Ook een ongeluk op de A2 vanuit Utrecht bij Everdingen hielp niet mee.

Rond Den Haag liep het op de A4 vast door een ongeluk op de A13 bij Rotterdam-Airport. Rond Amsterdam is het druk vanwege de festiviteiten rond de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United. Ook rond Amersfoort en rond Eindhoven moeten automobilisten veel geduld hebben.

Wie naar België rijdt heeft helemaal pech. Door het bezoek van de Amerikaanse president Trump aan Brussel loopt het verkeer daar vast. Ook rond Antwerpen is het druk.

STER reclame