Engeland zoekt meer spermadonoren
NOS NieuwsAangepast

Arnhemse spermabank overtrad regels: 50 kinderen van één donor

De spermabank van het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft in 2014 het zaad van vijftien donoren te vaak gebruikt en werd daarvoor berispt door de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ).

Een donor mag maximaal 25 kinderen verwekken, maar deze donoren kregen er gemiddeld ruim 36. Met sperma van een van de donoren kwamen zelfs 50 nakomelingen ter wereld. Met het sperma van de donoren zijn 369 vrouwen moeder geworden van in totaal 548 kinderen.

"Ons registratiesysteem was er destijds niet goed op ingericht om meerdere nakomelingen van een donor bij dezelfde vrouw te tellen", schrijft het ziekenhuis op haar website.

Rijnstate reageert op een artikel in de Volkskrant, die een intern rapport van de IGZ in handen heeft. Het ziekenhuis overtrad destijds de regels onder meer zodat vrouwen dan de kans kregen een tweede kind te krijgen van dezelfde donor als hun eerste kind. "Meteen daarna is het systeem aangepast en verbeterd", laat het ziekenhuis weten.

Procedure

Verder laat Rijnstate weten de donoren en vrouwen te hebben geïnformeerd over het onderzoek: "De donoren en ontvangende vrouwen gaven aan geen problemen te hebben met de overschrijding van het maximaal aantal nakomelingen, op één donor en ontvangende vrouw na."

Die zijn gezamenlijk een juridische procedure gestart tegen het ziekenhuis.

Maximum

Er zit een maximum aan het aantal kinderen per donor. Dat is om de risico's op relaties tussen kinderen van een donor te verkleinen en om te voorkomen dat een donor met te veel kinderen contact moet onderhouden.

In januari vorig jaar heeft IGZ opnieuw een bezoek gebracht aan de spermabank van het ziekenhuis. "De inspectie heeft toen onze administratie en registratie in orde bevonden", schrijft het ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl