China legt eilanden aan in het gebied
NOS NieuwsAangepast

China: 'VS zet veiligheid op het spel met patrouille Zuid-Chinese Zee'

De VS heeft met een oorlogsschip in de buurt van een door China aangelegd eiland in de Zuid-Chinese Zee gevaren. De Chinezen zeggen dat de VS hiermee moet stoppen, omdat anders de vrede en veiligheid in de regio en de samenwerking tussen de grootmachten in gevaar komen. Het is de eerste keer dat de VS een dergelijke manoeuvre uitvoert sinds het presidentschap van Donald Trump.

China en omliggende landen zijn het niet eens over de grenzen in het gebied. Door de Zuid-Chinese Zee loopt een belangrijke handelsroute. In de zee zit veel vis en in de bodem veel delfstoffen. China legt eilandjes aan om de aanspraken op het gebied te versterken. Het marineschip van de VS voer in de buurt van een van die eilandjes.

China zegt dat onderhandelingen over de verdeling van het gebied in gevaar komen door de actie. "De foute werkwijze van de Amerikanen heeft schade toegebracht aan de verbeterende situatie in de Zuid-Chinese Zee en draagt niet bij aan de vrede en stabiliteit", zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Defensie.

China en de eilanden in de Zuid-Chinese Zee

Peking zegt dat de VS de patrouilles moet opschorten; volgens China is het zeer waarschijnlijk dat er ongelukken van komen. De VS beroept zich op de vrijheid van navigatie en zegt dat het schip gewoon in openbare wateren voer. Washington accepteert niet dat China territoriale wateren claimt rondom opgespoten land in zee.

De afgelopen anderhalf jaar profileert China zich sterker in het gebied. Zo houdt het land er militaire oefeningen en bebouwt het onbewoonde eilanden.

Arbitrage

De VS heeft zich de afgelopen maanden juist op de vlakte gehouden. Het is voor het eerst sinds oktober dat een dergelijke patrouille wordt uitgevoerd.

Het Permanente Hof van Arbitrage bepaalde vorig jaar dat China geen recht heeft op eilanden in het gebied. De historische aanspraken waar China zich op beroept, werden door het hof niet erkend. China wees de uitspraak bij voorbaat al af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl