NOS NieuwsAangepast

NTR stopt met Groot Dictee

Omroep NTR stopt met het Groot Dictee der Nederlandse Taal. De omroep zegt in de Volkskrant dat het televisieprogramma over zijn hoogtepunt heen is. Het programma wordt ieder jaar in december uitgezonden, maar zal dit jaar dus niet meer te zien zijn.

Na 26 jaar is het dictee archaïsch geworden, zegt de verantwoordelijk eindredacteur Willemijn Francissen in de krant. De NTR heeft volgens haar gekeken naar een moderne variant. Het programma zou korter en speelser worden, met stemkastjes en een stand-upcomedian. Uiteindelijk was dat volgens de redactie niet vernieuwend genoeg.

De afgelopen twee jaar daalden de kijkcijfers van het Groot Dictee hard: van 722.000 naar 368.000.

Het programma is nu bij het oud vuil gezet. Het Dictee verdient dat niet.

Philip Freriks

Presentator Philip Freriks, die het evenement in 1990 naar Nederland haalde, reageert teleurgesteld. Volgens hem had het programma een bepaalde statuur en had daar op zijn minst een waardig afscheid bij gepast. "Ik had op wat meer consideratie gerekend", zegt Freriks in het NOS Radio 1 Journaal. "Het programma is nu bij het oud vuil gezet. Het Dictee verdient dat niet."

Verschuivingen

Een aantal jaar geleden, bij de 25ste verjaardag van het programma, werd al gekeken of het Groot Dictee niet moest stoppen. "Maar er waren toen allemaal argumenten, ook bij de NTR, om door te gaan. Ze zeiden toen nog dat het programma prima scoorde", zegt Freriks.

Maar de laatste jaren kostten de verschuivingen van NPO1 naar NPO2, en later naar een ander tijdstip (21.30 uur), veel kijkers. "En als de kijkcijfers dalen, dan gelden alle argumenten niet meer. Dan is het gewoon: we moeten ervanaf." Dat had op een andere manier gekund, zegt Freriks. "Ik had best willen afspreken dat we er een punt achter zouden zetten, maar zet er dan een mooie punt achter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl