Frank Ketelaar en Mark Beumer na de finale van Het Groot Dictee
NOS Nieuws

Nederlands team wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is dit jaar gewonnen door het Nederlandse team, dat in de finale werd vertegenwoordigd door scenarioschrijver Frank Ketelaar en Volkskrantlezer Mark Beumer. Het was de eerste keer dat een team het dictee won, omdat de spellingstrijd op een andere manier ging dan voorgaande jaren.

Traditiegetrouw werd de 26ste editie van Het Groot Dictee gehouden in de Eerste Kamer der Staten-Generaal in Den Haag. Ketelaar kan niet geloven dat hij het dictee heeft gewonnen. "Als je mij dit had voorspeld, had ik je voor gek verklaard."

De twee taalpuristen speelden de finale tegen de Vlaamse stand-upcomedian en televisiemaker Bart Cannaerts en lezer van de Vlaamse krant De Morgen Bert De Kerpel. De vier finalisten waren de beste spellers bij het dictee, dat voorafgaand aan de finale werd gehouden. Ketelaar had daarbij 18 fouten, Beumer 11. De bekende Vlaming Cannaerts deed het iets beter dan Ketelaar, hij maakte 16 fouten. De Kerpel had er net als Beumer 11.

De finalisten moesten zes moeilijke woorden spellen: tomaten-groentesoep, of-of-, caffè latte, F-16-piloot, déjà-vugevoel en gequeued. In de finaleronde maakten de Nederlanders 6 fouten. De Vlamingen 8.

Nederland vs. Vlaanderen

Voor het eerst ging de strijd tussen Nederlanders en Vlamingen, en niet tussen prominenten en krantenlezers, zoals afgelopen edities. Het Nederlandse team bestond uit vijftien BN'ers en vijftien lezers van de Volkskrant. Zij namen het op tegen vijftien bekende Vlamingen en vijftien lezers van de Belgische krant De Morgen.

Aan het dictee deden dit jaar onder anderen voetbaltrainer van Sparta Alex Pastoor, politiek verslaggever van de NOS Ron Fresen, radio-dj Eva Koreman en tv-producent Bert van Leeuwen mee.

De jury werd voor de eerste keer voorgezeten door VVD-politica Annemarie Jorritsma. De afgelopen jaren viel die eer ten deel aan advocaat Inez Weski. In de jury zaten ook de auteur van Het Groot Dictee, de Vlaamse schrijfster Lieve Joris, en neerlandicus Ludo Permentier. De presentatie was in handen van tv-presentator Philip Freriks en de Vlaamse nieuwslezer Freek Braeckman.

Lieve Joris trad met het schrijven van Lang leve het heen-en-weer in de voetsporen van Bart Chabot, die het dictee met als titel Tussen niemendalletje en blankebabybilletjesprivilege vorig jaar voor zijn rekening nam. Toen won de Dordrechtse student Randy van Halen. Hij maakte zeven fouten.

Ook thuis deden veel mensen mee met Het Groot Dictee, blijkt uit de vele reacties op sociale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl