Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
NOS NieuwsAangepast

Anti-terreurchef Schoof: maatregelen bij evenementen opnieuw nalopen

Alle geplande veiligheidsmaatregelen bij de grote evenementen worden nog een keer nagelopen. Dat is de uitkomst van het overleg dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, vanmiddag heeft gehad met de evenementensector en de politie.

Schoof noemt het voorstelbaar dat bij "soft targets", zoals concerten, aanslagen worden gepleegd, zoals gisteravond in Manchester gebeurde. Maar het uitgangspunt is dat alle evenementen gewoon door kunnen gaan, zegt de Nationaal Coördinator. Volgens hem zijn alle partijen na de aanslag in Manchester extra alert.

De aanslag was gisteravond aan het eind van een optreden. "De meeste veiligheidsmaatregelen in de sector gelden bij de entree. Nu vond de aanslag plaats aan het eind van de avond. Het is nog te vroeg om te beoordelen of dat een zwakke plek is in de beveiliging", zegt Schoof.

Dreigingsniveau

Vanochtend maakte Schoof al bekend dat het dreigingsniveau in Nederland niet omhoog gaat. "We hebben overlegd met de inlichtingendiensten, het Openbaar Ministerie en de politie. Het dreigingsniveau blijft 4 op een schaal van 5. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is."

Volgens Schoof is er geen sprake van serieuze dreiging. "We gaan pas naar niveau 5 als er serieuze informatie is voor een aanslag. Die informatie hebben we niet."

Bij de aanslag in Manchester, gisteravond, blies een zelfmoordterrorist zichzelf op aan het eind van een popconcert van Ariana Grande. Er vielen 22 doden en 59 mensen raakten gewond. Ook is nog een aantal bezoekers vermist.

Museumplein

De gebeurtenissen in Manchester hebben geen gevolgen voor morgen, als veel mensen bij elkaar komen op het Museumplein in Amsterdam om naar de finale van de Europa League tussen Ajax en Manchester United te kijken.

"Amsterdam kijkt bij zulke gelegenheden altijd naar de veiligheidsmaatregelen. De aanslag in Manchester is niet bepalend voor wat er morgen gebeurt. Ongetwijfeld zal Amsterdam nog eens door het draaiboek gaan, maar er zullen geen heel nieuwe maatregelen genomen worden", zegt de Nationaal Coördinator.

Iedereen moet waakzaam zijn. Als je vreemd gedrag ziet, waarschuw dan de politie.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Schoof roept bezoekers van evenementen wel op tot waakzaamheid. "Beveiligers, politiemensen maar ook de bezoekers zelf moeten het gedrag van mensen in de gaten houden. Als je vreemd gedrag ziet, waarschuw dan de beveiliging of de politie. Beter een keer te veel gewaarschuwd dan een keer te weinig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl