Premier Rutte staat de pers te woord over de aanslag in Manchester ANP

Nederland heeft Groot-Brittannië alle mogelijke steun aangeboden die nodig is na de zelfmoordaanslag bij het concert van Ariana Grande in Manchester.

Premier Rutte heeft daarover contact gehad met de Britse premier May. "Ik heb de premier ons medeleven betuigd. Alle steun die we Groot-Brittannië kunnen bieden zullen we bieden. We zijn er allemaal kapot van. "

De Nederlandse en Britse inlichtingendiensten hebben uitgebreid contact. "De relaties tussen onze veiligheidsdiensten is voortreffelijk", benadrukte Rutte.

Als mensen iemand in de openbare ruimte vreemd vinden dan moeten ze dat melden. Liever een melding te veel dan een te weinig.

Premier Rutte

Voor Nederland geldt dat het dreigingsniveau al substantieel is en dat blijft ook zo. Vanmiddag is er weer een overleg met de Nationaal Coördinator en alle betrokken diensten om te kijken of het Nederlandse veiligheidsbeleid moet worden aangepast.

Rutte: "We moeten allemaal alert zijn. Als mensen iemand in de openbare ruimte vreemd vinden dan moeten ze dat melden. Liever een melding te veel dan een te weinig."

Er zijn geen garanties dat dit nooit in Nederland kan gebeuren, zegt Rutte, Maar er zijn duizenden mensen aan het werk om dit soort gebeurtenissen te voorkomen. Hij wil niet dat mensen nu thuisblijven en niet meer naar concerten of andere evenementen gaan.

"Ik heb een duidelijke boodschap. Wij blijven in dit land allemaal ons leven leiden. We gaan nooit concessies doen. Dat zou het grootste cadeau zijn voor terroristen."

STER reclame