De politie arresteerde in het zuiden van Manchester een 23-jarige man
NOS NieuwsAangepast

Terreurgroep IS eist verantwoordelijkheid aanslag Manchester op

Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Manchester opgeëist. Het aan de terreurgroep gelieerde persbureau Amaq heeft dat bekendgemaakt, melden verscheidene persbureaus. IS zegt dat een van zijn strijders achter de explosie bij de Manchester Arena zit.

Eerder vandaag arresteerde de Britse politie een 23-jarige man in verband met de aanslag bij de concertzaal, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. De arrestant werd aangehouden in het zuiden van Manchester. Over zijn achtergrond heeft de politie niets bekendgemaakt. Ook is onduidelijk waar hij precies van wordt verdacht.

Gisteravond blies een zelfmoordterrorist zich op bij een popconcert in de Manchester Arena, waarbij veel kinderen en jongeren aanwezig waren. Volgens premier May denken de politie en veiligheidsdiensten te weten wie de dader is, maar willen zij zijn identiteit nog niet bekendmaken.

Onderzoek en inval

De politie onderzoekt nog of de aanslagpleger alleen handelde en of hij deel uitmaakte van een terroristische groepering. Of de 23-jarige arrestant een handlanger is van de zelfmoordterrorist of op een andere manier betrokken was bij de aanslag, is niet bekendgemaakt.

The Guardian meldt dat een speciale politie-eenheid rond 13.20 uur Nederlandse tijd, na de arrestatie, een inval heeft gedaan in een flat in het zuiden van Manchester. In dat deel van de stad is erg veel politie op de been. Wat het doel was van de actie en of er ook daar iemand is gearresteerd is niet duidelijk.

Zelfgemaakte bom

De zelfmoordterrorist blies zichzelf gisteravond rond 23.30 uur op met een zelfgemaakte bom. Hij deed dat in een hal bij de Manchester Arena die in verbinding staat met een trein- en tramstation. In de concertzaal trad de Amerikaanse popster Ariana Grande op.

Op het moment van de aanslag was het concert bijna afgelopen en liepen bezoekers naar de uitgang. Onder de doden zijn veel jongeren en kinderen. Ook raakten 59 mensen gewond bij de zelfmoordaanslag. Velen van hen verkeren in levensgevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl