SP-leider Roemer
NOS NieuwsAangepast

SP, PvdA schieten vijfpartijenvariant Pechtold af

SP en PvdA zullen niet aansluiten bij een coalitie met de VVD. Ook niet met zijn tweeën, in een vijfpartijenkabinet. Dat hebben SP-leider Roemer en PvdA-voorman Asscher duidelijk gemaakt bij informateur Schippers.

Ze voelen niets voor de variant die D66-leider Pechtold vanmorgen opperde: een vijfpartijenkabinet van VVD, CDA, D66, SP en PvdA. "Aanschuiven bij zo'n rechts motorblok is politieke zelfmoord voor iedere linkse partij. Of je dat nu alleen of met zijn tweeën doet", zei Roemer. "Een van beiden is dan het vijfde wiel aan de wagen."

Volgens Asscher is zo'n coalitie geen goede vertaling van de verkiezingsuitslag van 15 maart, toen zijn partij maar 9 zetels overhield en GroenLinks fors won.

Hij heeft tegen Schippers gezegd dat VVD, CDA, D66 en GroenLinks nog een ultieme poging moeten doen om tot een akkoord te komen. Roemer blijft bij zijn voorkeur voor een centrum-links kabinet onder leiding van het CDA.

Voldoende beweging

Roemer heeft Schippers daarom voorgesteld om eerst CDA, D66 en SP met elkaar aan tafel te zetten. Dan kan later gekeken worden welke partijen daar nog bij aan kunnen sluiten. CDA-leider Buma zag tot nu toe niets in zo'n centrum-links kabinet.

Maar Roemer ziet voldoende beweging bij Buma. "Er is langzamerhand genoeg geprobeerd om een kabinet met VVD, CDA en D66 te vormen", zei Roemer.

Asscher ziet zo'n centrum-linkse coalitie niet zo snel werkelijkheid worden. "Ik ga er pas over nadenken als ik een telefoontje van Buma krijg", zei hij.

Krol komt ook nog

Informateur Schippers heeft op het laatste moment ook nog fractievoorzitter Krol van 50Plus uitgenodigd voor een gesprek vanmiddag. Met Wilders (PVV),Thieme (Partij voor de Dieren), Van der Staaij (SGP), Kuzu (Denk) en Baudet (FvD) heeft ze telefonisch overlegd.

D66-plan alweer afgeschoten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl