NOS NieuwsAangepast

Pechtold wil nu kabinet met SP én PvdA

D66-leider Pechtold is bereid te praten over een kabinet met vijf partijen: VVD, CDA, D66, SP en PvdA. Dat heeft hij gezegd tegen informateur Schippers.

Schippers had de partijen gevraagd dit weekend na te denken over nieuwe varianten om de formatie vlot te trekken. De mislukte variant met GroenLinks was de eerste voorkeur van Pechtold, daarna kwamen varianten voor een vierpartijenkabinet met of de SP of de PvdA.

"Dit is dus mijn vierde voorkeur", zei Pechtold. Volgens hem blijven de uitgangspunten van D66 in zo'n vijfpartijenkabinet overeind: een meerderheid in zowel de Eerste als de Tweede Kamer en een verbinding van conservatief en progressief.

Nog door niemand geblokkeerd

Pechtold benadrukte dat de variant met SP én PvdA nog door geen enkele partij echt geblokkeerd is. Toch zei CDA-leider Buma vandaag na zijn gesprek met Schippers dat wat hem betreft alleen een coalitie met vier partijen realistisch is. "Dat is al ingewikkeld genoeg. Alles meer dan vier maakt het alleen maar moeilijker."

De D66-leider hoopt met zijn nieuwe plan vooral de SP over de streep te trekken. Die partij heeft tot nu toe geweigerd om in een kabinet met de VVD te stappen. De SP wil niet meewerken aan wat ze noemt rechts beleid. Ook PvdA-leider Asscher vindt dat zijn partij met 9 zetels niets te winnen heeft in een coalitie met VVD, CDA en D66.

Pechtold denkt dat hij met zijn vijfpartijenvariant aan die bezwaren tegemoetkomt. Het linkse blok wordt daardoor groter. Hij wilde niet ingaan op de situatie dat de andere partijen zijn nieuwe variant toch afwijzen. Hij blijft grote bezwaren hebben tegen samenwerking met de ChristenUnie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl