NOS NieuwsAangepast

Proces tegen verdachten van Turkse staatsgreep begonnen

Turkse coupplegers voor de rechter

In Ankara is het proces begonnen tegen 221 mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep in Turkije van vorig jaar zomer.

Onder de verdachten zijn de voormalig leider van de Turkse luchtmacht en tientallen oud-generaals. De verdachten kunnen maximaal levenslang krijgen.

Het proces vindt plaats in een rechtbank die speciaal voor dit proces gebouwd is. Er zijn ruim 1500 beveiligers ingezet rondom de rechtbank. Voor het gebouw demonstreren enkele tientallen mensen. Zij willen dat de verdachten de doodstraf krijgen.

Macht overgenomen

Op de avond van 15 juli 2016 zei het leger de macht te hebben overgenomen in Turkije. In Istanbul en Ankara verschenen militairen op straat en op de Turkse televisie werd een verklaring van de coupplegers voorgelezen. Straaljagers en helikopters vlogen over de steden.

Kort voor middernacht reageerde president Erdogan voor het eerst. Hij riep zijn aanhangers op om de straat op te gaan en in verzet te komen. Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van de coup vielen meer dan 200 doden, onder wie tientallen burgers.

De volgende dag had de regering de macht weer in handen. Kort na de staatsgreep werden meer dan 2800 militairen opgepakt en ongeveer net zoveel rechters ontslagen en gearresteerd. In de nasleep van de mislukte staatsgreep zijn zo'n 50.000 vermoedelijke Gülen-aanhangers gearresteerd.

Volgens de Turkse president Erdogan werd de coup georganiseerd door aanhangers van de geestelijk leider Fethullah Gülen. Die woont in de VS, dat Turkije nog geen uitsluitsel heeft gegeven over een uitleveringsverzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl