1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS NieuwsAangepast

Meer dan duizend 'Gülen-aanhangers' van hun bed gelicht in Turkije

In Turkije zijn meer dan duizend politiemensen opgepakt op beschuldiging van betrokkenheid bij de couppoging vorig jaar juli. De arrestaties maken deel uit van een landelijke actie gericht tegen aanhangers van de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen. Turkije houdt hem verantwoordelijk voor de couppoging.

De operatie was specifiek gericht tegen Gülen-aanhangers binnen de politie. Zo'n 8500 politiemensen namen eraan deel. Minister Suleyman Soylu van Binnenlandse Zaken zegt dat er 1009 mensen zijn vastgezet. De arrestanten zouden naar de hoofdstad Ankara worden gebracht.

Soylu spreekt van een belangrijke stap in de goede richting. Het doel van de regering is om de Gülen-beweging terug te dringen.

Gulen-aanhangers opgepakt

Volgens correspondent Lucas Waagmeester zullen niet alle arrestanten vast blijven zitten, maar ze zijn daarmee niet uit de problemen. Officieel komt er tegen deze mensen een onderzoek en eventueel een rechtszaak, maar dat kan binnen de nog altijd geldende noodtoestand heel lang duren. Hun recht op verdediging is beperkt. In de tussentijd worden ze geschorst en verliezen ze dus hun inkomen.

Sinds de mislukte coup zijn meer dan 40.000 mensen opgepakt en verloren 120.000 mensen hun baan. Onder hen zijn veel militairen, politiemensen, docenten en ambtenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl