De Saudische koning Salman AFP

Tijdens de top van islamitische landen en de VS heeft de Saudische koning Salman Iran aangewezen als de grote aanstichter van het wereldwijd terrorisme. In een toespraak die door de staatstelevisie werd uitgezonden zei Salman dat het Iraanse regime "de punt van de speer van het wereldwijde terrorisme" vertegenwoordigt.

Kort na Salmans toespraak sprak president Trump de top in de Saudische hoofdstad Riyad toe. Daar brak hij een lans voor een internationale coalitie van islamitische landen met de VS tegen het moslim-extremisme.

Financiers aanpakken

Koning Salman zei ook dat de financiers van het internationale terrorisme hard zullen worden aangepakt. Opmerkelijk genoeg zijn analisten het erover eens dat extremistische groeperingen als IS drijven op donaties van rijke inwoners van de Golfstaten en Saudi-Arabië.

Iran ontbreekt bij de vergadering van staatshoofden en andere vertegenwoordigers van zo'n vijftig islamitische landen. Saudi-Arabië heeft de diplomatieke betrekkingen met de sjiitische republiek verbroken. In Syrië en Jemen staan de twee landen tegenover elkaar doordat ze de elkaar bestrijdende partijen steun bieden.

STER reclame