NOS NieuwsAangepast

'Chibok-meisjes' herenigd met familie: 'zo gelukkig als op Kerstmis'

Gegil, omhelzingen en tranen, en later ook muziek, zang en dans. Ruim drie jaar na hun ontvoering zijn 82 'Chibok-meisjes' herenigd met hun familie. Dat gebeurde in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. "Ik ben zo gelukkig als op Kerstmis en Oud en Nieuw. Ik ben zo gelukkig en ik dank God", zei een van de moeders.

De meisjes werden begin deze maand vrijgelaten nadat ze in 2014 met zo'n 200 anderen door de islamitische terroristische organisatie Boko Haram waren ontvoerd uit hun kostschool in Chibok. De meisjes zijn geruild voor vijf Boko Haram-leiders die gevangen zaten.

Veel van de christelijke meisjes zijn onder dwang getrouwd met Boko Haram-strijders en hebben kinderen gekregen tijdens hun gevangenschap.

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Sinds hun vrijlating werden de meisjes en jonge vrouwen vastgehouden door de Nigeriaanse veiligheidsdiensten. Ze werden ondervraagd, omdat de politie hun identiteit wilde vaststellen en wilde uitsluiten dat ze zijn gehersenspoeld door Boko Haram.

Na een eerdere vrijlating van een groep Chibok-meisjes bleek dat veel van hen getraumatiseerd waren en moslimextremistische sympathieën hadden gekregen.

Elk Chibok-meisje is belangrijk voor iedereen uit Chibok.

Een van de ouders

Nog 113 van de in totaal 276 ontvoerde schoolmeisjes zitten vast. Een van de ouders die vandaag werd herenigd met zijn dochter dacht aan die meisjes. "Ons geluk is niet compleet totdat ze alle 113 vrij zijn. Want elk Chibok-meisje is belangrijk voor iedereen uit Chibok."

Volgens het ministerie van Vrouwenzaken wordt er druk onderhandeld over de vrijheid van de resterende meisjes. "We doen al het mogelijke", zei een woordvoerder in een speech op de feestelijke bijeenkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl