NOS NieuwsAangepast

Trump zet handtekening onder enorme wapendeal met Saudi-Arabië

Tijdens zijn bezoek aan Saudi-Arabië heeft de Amerikaanse president Trump zijn handtekening gezet onder een aantal akkoorden. De twee landen gaan nauwer samenwerken op economisch en militair gebied.

De VS gaat meteen voor 110 miljard dollar wapentuig leveren aan Saudi-Arabië, de grootste wapenovereenkomst die de Amerikanen ooit hebben afgesloten. De komende tien jaar komt daar nog eens voor 350 miljard dollar aan militair materieel bij. De Amerikaanse regering zegt dat de leveranties noodzakelijk zijn "gezien de Iraanse agressie in de regio". Het gaat onder meer om 150 Black Hawk-helikopters.

Een medewerker van het Witte Huis zei tegen het Franse persbureau AFP dat de overeenkomst Saudi-Arabië beter in staat stelt om "het terrorisme in de regio te bestrijden". Bijkomend voordeel is dat zo de druk op de Amerikaanse strijdkrachten vermindert, aldus de functionaris.

Saudi-Arabië leidt een Arabische gelegenheidscoalitie die strijd levert met de Houthi-rebellen in Jemen. Zeker 10.000 mensen zijn in ruim twee jaar oorlog om het leven gekomen, veel mensen lijden er honger, zegt de VN. De Saudi's zeggen dat Iran de Houthi's militair steunt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Tillerson zei tegen journalisten dat de Saudi's de Amerikaanse wapens in Jemen kunnen gebruiken voor precisiebombardementen.

De eerste dag van president Trump buiten de VS

De nauwere militaire samenwerking levert duizenden extra banen op in de Amerikaanse defensie-industrie, zegt het Witte Huis.

Eerder op de dag kreeg Trump in Riyad een hoge onderscheiding "voor zijn streven om de veiligheid in de regio en in de wereld te vergroten". De Saudi's gaven eerder dezelfde onderscheiding aan de Russische president Poetin, de Britse premier May en aan de voorganger van Trump, Barack Obama.

Morgen neemt Trump deel aan een internationale bijeenkomst in Riyad. Hij zal de 40 leiders van moslimlanden oproepen om één front te vormen tegen extremisme en intolerantie. Hoog op de agenda staat ook "de groeiende invloed van Iran".

Trump is geen vriend van Iran. Hij is ook een fel tegenstander van het nucleaire akkoord dat met Iran werd gesloten in ruil voor verlichting van de sancties.

De Amerikaanse president is bezig aan zijn eerste buitenlandse reis. Na Saudi-Arabië bezoekt hij komende week onder meer Israël, de Westelijke Jordaanoever, het Vaticaan en het NAVO-hoofdkwartier in Brussel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl