AFP

President Trump is aangekomen in Saudi-Arabië. Hij landde even voor 09.00 uur op het vliegveld van Riyad, waar hij werd opgewacht door koning Salman. Trump wordt vergezeld door zijn vrouw Melania.

Saudi-Arabië is de eerste tussenstop op een ambitieuze negendaagse reis van Trump, zijn eerste optreden over de grens sinds hij op 20 januari werd beëdigd.

In Riyad staan onder meer gesprekken met Salman en kroonprins Bin Najif op de agenda. Ze zullen onder meer spreken over de strijd tegen Islamitische Staat en de situatie in de regio.

Verder wordt verwacht dat de VS en Saudi-Arabië een omvangrijke wapendeal sluiten. Oliegigant Aramco wil rond het bezoek van Trump voor 44 miljard euro aan contracten afsluiten met Amerikaanse bedrijven.

Morgen ontmoet Trump de leiders van vijf Golfstaten, heeft hij gesprekken met geestelijken en houdt hij een toespraak over de islam.

Trump arriveert in Saudi-Arabië

Melania Trump was bij de ontvangst gekleed in een lang, zwart gewaad, dat haar armen en benen bedekte. Ze droeg geen hoofddoek. Van buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders wordt dat ook niet verwacht. De first lady kreeg van koning Salman een korte handdruk.

Overigens uitte Trump twee jaar geleden nog kritiek op Michelle Obama, toen zij bij een bezoek aan Saudi-Arabië geen hoofddoek droeg. "Ze zijn beledigd en we hebben al genoeg vijanden", twitterde Trump toen.

De keuze voor Saudi-Arabië als eerste buitenlandse bestemming voor Trump is opmerkelijk. Amerikaanse presidenten bezoeken doorgaans eerst een van de buurlanden, Canada of Mexico. Trump is de eerste president sinds Jimmy Carter (1977) die daarvan afwijkt.

De president blijft twee dagen in Saudi-Arabië. Maandag reist hij door naar Israël. Later in de week ontmoet hij in het Vaticaan paus Franciscus en in Brussel de leiders van de Europese Unie en de NAVO. Trump sluit zijn reis af bij de G7-top in Taormina op Sicilië. Daar bezoekt hij ook een Amerikaanse vliegbasis.

STER reclame