Reuters

Ga je als president van de Verenigde Staten op reis, dan heb je iets meer nodig dan een koffertje met kleding en een toilettas. De meeste mensen hebben genoeg aan de standaard 23 kilo, maar voor de bagage van een Amerikaanse president is zelfs één heel vliegtuig niet genoeg.

Donald Trump vertrekt vanavond naar Saudi-Arabië voor zijn eerste buitenlandse reis als president. Hij doet in negen dagen vijf staten aan: hij gaat ook naar België, het Vaticaan, Italië en Israël.

Vooral bij zijn bezoek aan Israël komt het nodige kijken.

Trump gaat op reis en neemt mee...

Negen dagen, vijf landen

Morgen en zondag ontmoet Trump de leiders van de Golfstaten, houdt hij een toespraak over het bestrijden van de radicale islam en woont hij een Twitterforum voor jongeren bij.

Maandag vertrekt hij naar Israël, waar hij in Jeruzalem een ontmoeting zal hebben met premier Netanyahu en president Rivlin. Ook legt hij een krans bij Yad Vashem, het Israëlische centrum voor de herdenking van slachtoffers van de Holocaust. Trump wilde aanvankelijk een toespraak houden op de historische berg Masada, maar dat was logistiek te ingewikkeld. Hij zal nu spreken in het Israël Museum in Jeruzalem.

Dinsdag praat Trump in Bethlehem met de Palestijnse leider Abbas. Verder brengt hij een privébezoek aan de Klaagmuur. 's Avonds vliegt hij naar Rome.

Woensdag staan daar een bezoek aan het Vaticaan en een gesprek met de paus op de agenda. Ook krijgt Trump een rondleiding in de Sint-Pietersbasiliek. 's Middags vliegt hij door naar Brussel, waar hij de Belgische koning en premier Michel zal ontmoeten.

Donderdag luncht hij met de nieuwe Franse president Macron en spreekt hij met de EU-leiders Juncker en Tusk. Ook woont hij een extra NAVO-top bij.

Ten slotte vliegt hij door naar Sicilië, waar vrijdag en zaterdag de G7-top wordt gehouden.

STER reclame