NOS Nieuws

Italië verplicht inentingen voor twaalf besmettelijke ziekten

De Italiaanse regering heeft het inenten van kinderen tegen twaalf besmettelijke ziekten zoals mazelen verplicht gesteld. Tot nu toe mochten ouders zelf kiezen of ze hun kinderen wilden laten vaccineren.

Italië kampt met een toename van het aantal gevallen van mazelen. Een vooraanstaand Italiaans volksgezondheidsinstituut sprak vorige maand zelfs van een epidemie. Tot en met april zijn in Italië 2395 gevallen geregistreerd. In heel 2016 waren dat er 840, in 2015 nog 250.

Boete

Kinderen tot zes jaar oud die niet worden ingeënt, mogen niet naar de voor ieder kind toegankelijke kleuterschool. In Italië mogen kinderen vanaf hun derde naar school, maar ze zijn pas leerplichtig vanaf hun zesde. Ouders die niet-gevaccineerde kinderen vanaf hun zesde naar school sturen, riskeren een forse boete.

Naast mazelen worden in de nieuwe wet ook inentingen voor andere ziekten verplicht gesteld, zoals waterpokken, rodehond, hepatitis, de bof en meningitis. "Het gebrek aan maatregelen in de afgelopen jaren en de verspreiding van niet-wetenschappelijke theorieën heeft geleid tot minder bescherming", zei premier Paolo Gentiloni.

Vaccinatiegraad

De vaccinatiegraad van 2-jarigen is in Italië tot onder de 85 procent gedaald. De wereldgezondheidsorganisatie WHO houdt als veilige grens 95 procent aan. Daaronder stijgt de kans op een uitbraak flink.

De Italiaanse discussie over inentingen ligt politiek gevoelig. De centrum-linkse regering beschuldigt de oppositionele Vijf Sterrenbeweging ervan ouders angst aan te jagen door de veiligheid van sommige vaccins ter discussie te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl