Een man laat op Huidkankerdag zijn huid onderzoeken in het VUmc
NOS Nieuws

Aantal mensen met agressieve huidkanker blijft stijgen

Het aantal mensen met een melanoom, de agressiefste vorm van huidkanker, blijft stijgen. Uit voorlopige cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) blijkt dat er vorig jaar 6787 nieuwe patiënten bij kwamen. Dat zijn er 900 oftewel 15 procent meer dan in 2015.

In 1990 werd in Nederland bij 1554 mensen vastgesteld dat zij een melanoom hadden. Volgens het IKNL is de toename van het aantal mensen met een melanoom niet het gevolg van de vergrijzing. Het centrum wijt de stijging vooral aan de toenemende populariteit van zonnen in de afgelopen decennia.

Verder zijn mensen zich beter bewust geworden van de risico's van oneffenheden in hun huid en gaan ze dus sneller naar de dokter.

Doordat de gezwellen steeds vaker in een vroeg stadium worden ontdekt, overlijden er wel minder mensen dan vroeger. Bij 80 procent van de patiënten zijn de melanomen in een vroeg stadium ontdekt. Jaarlijks sterven ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom.

Huidkankerdag

Melanomen ontstaan uit pigmentcellen in de huid of het oog. De kwaadaardige cellen in het gezwel verspreiden zich via de bloedbaan of lymfeklieren naar andere organen.

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Een op de vijf Nederlanders krijgt ooit de diagnose. In 2014 waren er 53.000 nieuwe gevallen, bijna vier keer zoveel als in 1990.

Morgen is het voor de vijfde keer Huidkankerdag. Mensen die zich daarvoor hebben aangemeld, kunnen een huidcontrole laten uitvoeren door een dermatoloog. Vorig jaar werden op deze dag vijftig melanomen ontdekt, op 250 ontdekte gevallen van huidkanker in totaal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl