Zweden staakt strafonderzoek tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange
Het Zweedse Openbaar Ministerie stopt het strafrechtelijk onderzoek tegen WikiLeaks-oprichter Julian Assange. "De verdachte heeft het land verlaten en het ziet er niet naar uit dat hij binnen afzienbare tijd aan Zweden wordt uitgeleverd", laat het Zweedse OM weten.
Het Zweedse arrestatiebevel is ingetrokken. Als Assange naar Zweden terugkeert, kan de zaak tot in augustus 2020 worden heropend. Daarna is de zaak verjaard.
Assange (45) werd in Zweden verdacht van verkrachting van twee vrouwen. Hij heeft de beschuldigingen steeds ontkend en was bang dat ze een voorwendsel waren om hem via Zweden aan de VS uit te leveren. Daar wordt hij gezocht voor het publiceren van geheime documenten.
Na de bekendmaking verspreidde Assange een foto van zichzelf waarop hij breeduit lacht. Zijn advocaat in Zweden spreekt van een totale overwinning. "Hij is natuurlijk blij en opgelucht."
Toch zijn de problemen niet voorbij. Om uitlevering te ontlopen vluchtte hij in 2012 de ambassade van Ecuador in Londen binnen. Hij was daarvoor al door de Britten gearresteerd, maar in afwachting van een besluit op borgtocht vrijgelaten.
Als hij een stap buiten de Ecuadoriaanse ambassade zet, wordt hij opnieuw opgepakt voor het schenden van de borgtochtvoorwaarden. Mogelijk wordt hij dan alsnog aan de VS uitgeleverd.
Chelsea Manning
Het is nog onduidelijk of dit iets te maken heeft met de vrijlating gisteren van de Amerikaanse Chelsea Manning. Manning zat vast wegens het lekken van Amerikaanse militaire documenten over de oorlog in Irak die op WikiLeaks werden gepubliceerd.
Assange zei in januari dat hij zich aan de VS wilde laten uitleveren als Manning daar zou vrijkomen. Aan die voorwaarde is nu voldaan.