Assange in een videoverbinding tijdens het tienjarig bestaan van WikiLeaks
NOS NieuwsAangepast

Assange staat nog steeds achter aanbod uitlevering VS

WikiLeaks-oprichter Julian Assange wil zich nog steeds laten uitleveren aan de Verenigde Staten, zolang zijn rechten maar worden gewaarborgd. Dat zei hij vandaag in een persconferentie via sociale media vanuit de ambassade van Ecuador in Londen.

Assange zei vorige week dat hij bereid is om zich te laten uitleveren aan de VS als klokkenluider Chelsea Manning gratie zou krijgen van president Obama. Dinsdag werd duidelijk dat Obama geen gratie verleent, maar wel het grootste deel van de straf van Manning kwijtscheldt. Daardoor komt ze in mei van dit jaar vrij.

Discussie

Ook de forse strafvermindering is voor Assange aanleiding om zich te laten uitleveren: hij zei vandaag dat hij nog steeds achter zijn aanbod staat. Hij merkte daarbij op dat er nog veel discussie zal zijn over zijn toekomst, totdat Manning daadwerkelijk uit de gevangenis is.

Assange is in de zomer van 2012 naar Londen gevlucht, om te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden. Daar wordt hij verdacht van verkrachting. Maar hij vreesde vooral dat Zweden hem zou overdragen aan de VS, waar hij vervolgd kan worden voor het publiceren van vertrouwelijke overheidsinformatie.

Transgender

Manning kreeg in 2010 een celstraf van 35 jaar voor het doorspelen van informatie over het optreden van de Amerikanen in Irak en Afghanistan. Toen Manning nog als man door het leven ging, werkte ze als informatie-analist voor het Amerikaanse leger.

Daardoor had ze toegang tot honderdduizenden geheime diplomatieke en militaire documenten. Die speelde ze naar eigen zeggen door aan klokkenluiderssite WikiLeaks, omdat ze wilde dat mensen konden zien wat de impact was van de oorlog in Irak en Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl