Een politieagente krijgt een nieuw uniform aangemeten
NOS NieuwsAangepast

Blok houdt vast aan hoofddoekverbod politie

Minister Blok ziet niets in het toestaan van hoofddoekjes bij de politie. Geloofsuitingen zijn niet te combineren met het politie-uniform, laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten "Een uniform straalt neutraliteit en uniformiteit uit."

De minister reageert op het bericht dat er bij de politie in Amsterdam wordt gesproken over het toelaten van vrouwen die een hoofddoek bij hun uniform willen dragen. Zo'n maatregel zou kunnen bijdragen aan het binnenhalen van voldoende personeel met een migratieachtergrond, is de redenatie.

De Amsterdamse politiechef Aalbersberg vindt dat de helft van de nieuwe agenten in Amsterdam van allochtone afkomst zou moeten zijn. Nu is dat 18 procent.

Gedragscode

Blok zegt in reactie op het bericht dat er niet voor niets in 2011 een gedragscode is vastgelegd. Daarin staat dat zichtbare uitingen van levensovertuiging en religie niet zijn toegestaan.

De minister wijst erop dat "deze code na een breed adviestraject en met inbreng van politiechefs, korpsbeheerders, korpschefs en vakbonden" is vastgesteld en dat hij niet van plan is om daar iets aan te veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl