De Japanse prinses Mako
NOS NieuwsAangepast

Japanse prinses verkiest liefde boven keizerlijke status

Kleine meisjes dromen vaak van een toekomst als prinses, maar de Japanse prinses Mako vindt de liefde belangrijker. Omdat ze zich gaat verloven met de 'gewone burger' Kei Komuro moet ze haar keizerlijke status opgeven.

De 25-jarige prinses Mako is de oudste kleindochter van de huidige keizer Akihito (83), die onlangs hintte dat hij de kroon wilde overdragen. Maar kans op die kroon maakte prinses Mako niet: volgens de Japanse wet is de keizerstatus alleen voorbehouden aan mannen.

Het is de tweede keer dat een Japanse royal kiest voor een huwelijk met een burger. Prinses Mako's tante Sayako deed dat als eerste in 2005. Als prinses werd Sayako door een chauffeur overal heen gereden en werd er voor haar gekookt, maar eenmaal zonder prinsessenstatus moest ze dat allemaal zelf doen. En dat betekende zelf auto leren rijden en voor het eerst boodschappen doen in een supermarkt.

Kei Komuro, de toekomstige man van prinses Mako

Debat

Invloed op de troonopvolging heeft Mako's beslissing niet, maar het nieuws zorgt waarschijnlijk wel voor een opleving van het debat over de keizerlijke opvolging. Zo kan de huidige keizer Akihito eigenlijk niet zelf aftreden, omdat de wet dat niet toestaat. Het is de laatste twee eeuwen dan ook niet voorgekomen dat een levende keizer het stokje overdroeg.

Dat de troon alleen door een man bezet kan zijn, zorgt ook voor discussie in het land. De Japanse minister Yoshihide Suga reageerde bij Reuters dat er geen verandering komt in de keizerlijke opvolging.

Mako en haar aanstaande, die elkaar ontmoetten tijdens hun studie in een restaurant in Tokio, zijn nog niet officieel verloofd. Daarvoor is eerst een ceremoniële uitwisseling van cadeaus nodig. Volgens de omroep NHK vindt het huwelijk volgend jaar plaats.

Koning Willem-Alexander en keizer Akihito tijdens een staatsbezoek aan Japan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl