ANP

Overweeg je te verhuizen naar een grote stad in de zoektocht naar geluk? Lees dan vooral eerst dit artikel, want in grote steden zijn naar verhouding minder mensen gelukkig dan in kleine gemeenten. De stad met het laagste percentage gelukkige mensen is Rotterdam, waar 82 procent gelukkig is, de gemeente waar geluk het gewoonst is, is Hellendoorn, met 94 procent gelukkige mensen.

De Stichting Atlas voor Gemeenten heeft voor het eerst het geluksgevoel per gemeente in kaart gebracht in de Geluksatlas 2017. Inwoners mochten een rapportcijfer geven aan hun leven.

Uit de antwoorden blijkt dat vooral werken (betaald of vrijwillig maakt geen verschil), het zien van vrienden en gezondheid belangrijke geluksfactoren zijn. Ook valt op dat inwoners van de vier grote steden vaak minder genietend door het leven gaan dan bewoners van kleine gemeenten.

Welke 10 factoren bepalen hoe gelukkig je bent?

"Steden trekken veel gelukszoekers aan", legt onderzoeker en directeur van de Atlas voor gemeenten, Gerard Marlet, uit. "Die denken daar een geschikte partner te vinden, werk of meer leuke dingen om te doen in de vrije tijd. Maar ze worden niet altijd gelukkiger dan waar ze vandaan komen."

Gelukkige gemeenten kenmerken zich vooral door een goed woon- en leefklimaat en relatief veel gezonde mensen. De gelukkigste mensen zijn rijke, hoogopgeleide, christelijke, getrouwde 65-plussers zonder thuiswonenden kinderen en zonder migratieachtergrond. Ben jij laag opgeleid, arbeidsongeschikt, gescheiden met thuiswonende kinderen, migrant én woon je in een grote stad? Dan is de kans dat je gelukkig bent aanzienlijk kleiner.

Volgens Marlet is de laatste groep naar Nederland gemigreerd voor betere kansen, maar blijkt dat in werkelijkheid tegen te vallen. Met teleurstelling en heimwee naar het land van herkomst tot gevolg. Ook blijkt het dat mensen die de islam als religie opgeven, gemiddeld genomen ongelukkiger zijn dan christenen of mensen die aangeven niet-gelovig te zijn.

Hoe gelukkig is jouw gemeente?

Ede

De Geluksatlas 2017 gaat over de 50 grootste gemeenten. Daarvan zijn de inwoners van Ede (110.000 inwoners) het gelukkigst. Dat komt volgens Marlet doordat Ede de voordelen heeft van een grote stad, maar niet de nadelen, zoals onveiligheid.

"Aan Ede kun je wel zien dat het een stad is, maar dat het nog steeds een dorps karakter heeft", zegt Marlet. Er zijn weinig alleenstaanden en veel mensen werken er en voelen zich gezond.

Dat in Rotterdam het aandeel gelukkige mensen het laagst van heel Nederland is, kan te maken hebben met de hoge werkloosheid en de bevolkingssamenstelling. Rotterdam is de stad met de hoogste werkloosheid.

Top-6 gelukkigste landen

Over het algemeen zijn Nederlanders een tevreden volk: 87 procent zegt gelukkig te zijn. Daarmee staan we op de zesde plaats op de lijst van gelukkigste landen.

Een hoger inkomen zorgt niet persé voor meer geluk.

Gerard Marlet

Het geluksgevoel verandert met het ouder worden. Tot 35 jaar zijn mensen relatief gezien gelukkig. Daarna neemt het geluk iets af, om met 65 jaar weer op het oude niveau te komen. Een hoger inkomen leidt niet per se tot meer geluk. "Dit blijkt geen invloed te hebben op het geluksniveau. Een hoger inkomen zorgt niet persé voor meer geluk", zegt Marlet.

Wat is de rol voor de gemeente?

Gemeenten kunnen volgens onderzoeker Marlet de natuurlijke voorwaarden scheppen voor geluk. "Bijvoorbeeld door te zorgen voor een mooie omgeving met een goede luchtkwaliteit. Dat mensen gaan bewegen, werken of een dagbesteding hebben en niet op de bank zitten. Want mensen die iets nuttigs doen voelen zich gelukkiger."

STER reclame