Welke hond is een risicohond? 'Zelfs poedels zijn agressief te maken'

Hollandse Hoogte
Geschreven door
Ivo Landman
Redacteur NOS Online

Een lijst met honden waarvan de eigenaren verplicht op gedragscursus moeten: bij de Dierenbescherming vinden ze het een goed idee. Al zou die verplichting misschien wel voor alle hondenbezitters mogen gelden, zegt woordvoerder Niels Dorland.

De Dierenbescherming pleitte vorig jaar al voor een verplichte bekwaamheidstest voor toekomstige eigenaren van, zoals het ministerie ze noemt, hoog-risico-honden. "We kunnen niet ontkennen dat er een probleem is. De asiels zitten vol met honden waarvan het leeuwendeel van het type pitbull en soortgelijke honden is. Die honden zijn vaak in een impuls aangeschaft en niet goed getraind."

Dorland wijst er tegelijkertijd op dat iedere hond vals gemaakt kan worden. "Je kunt zelfs een poedel agressief maken. We willen eigenlijk ook af van die lijsten waarmee je bepaalde rassen stigmatiseert. We weten ook wel om wat voor soort honden het vaak gaat, maar het is nooit de hond die uit zichzelf agressief wordt."

Zodra iemand met de hond bij de fokker de deur uit loopt, weet je niet wat er gebeurt.

Frank Beiboer, Nederlandse Rottweiler Club

Staatssecretaris Van Dam wil naast de verplichte gedragscursus ook een meldpunt en registratiesysteem voor ernstige gevallen van hondenagressie. Beter reguleren is goed, zegt Dorland. "Het is goed om te weten waar honden vandaan komen en waar ze naartoe gaan."

Maar hij herinnert zich ook nog de commotie rond gevaarlijke honden van zo'n twintig jaar geleden. In de jaren 90 was er de wet Regeling Agressieve Dieren, ingevoerd nadat in korte tijd drie kinderen door pitbulls waren doodgebeten. De wet verbood het houden en fokken van pitbullachtige honden. In 2008 werd de regelgeving teruggedraaid. "De wet was geen oplossing van het probleem. Het leidde niet tot minder bijtincidenten. Daarom gaan we deze nieuwe regels ook nog eens goed bekijken."

Lijst risicohonden (ook kruisingen)

Akita
American Bulldog
American Pitbull Terriƫr
American Staffordshire Terrier
Boerboel
Bull Mastiff
Bull Terrier
Cane Corso
Dogo Argentino
Dogo Canario
Staffordshire Bull Terrier
Rottweiler
Tosa
Fila Brasileiro
Anatolische Herder
Zuid-Russische Owcharka
Kaukasische Owcharka
Bully Kuta
Alano
Bandog
Pitbullachtigen: alle kruisingen met een Pitbull: Pocket Bully, Micro Bully, Pocket Pitbull, Extreme Pocket Bully, Regular Bully, Regular Pitbull, Xl en Xxl Pitbull, Xl en Xxl Bully, Rednose Pitbull, Rednose Bully

Voorzitter Frank Beiboer van de Nederlandse Rottweiler Club heeft geen enkel probleem met een verplichte gedragscursus. "Iedereen met een hond mag van ons op cursus, ook mensen met een kleine hond. En daar mag best wat druk op zitten."

Zijn club heeft al sinds 2000 afspraken met fokkers. "We testen pups op sociale eigenschappen, dat ze benaderbaar zijn en niet te bang. De fokkers zeggen tegen nieuwe eigenaren ook dat ze op cursus moeten, maar zodra ze met de hond de deur uit lopen, weet je ook niet wat er gebeurt."

Wat Beiboer graag zou zien is dat alle honden worden geregistreerd, omdat er nu ook honden rondlopen die wel op bepaald ras lijken, maar geen stamboom hebben. "Van de 200.000 pups die er per jaar in Nederland bijkomen, hebben er 40.000 een stamboom. De rest komt uit het buitenland of van een of andere fokker in Nederland. Het nadeel is dat het publiek niet het verschil ziet tussen een stamboomhond en een lookalike."