D66-leider Pechtold noemt coalitie met CU onwenselijk

tijd van publicatie Aangepast
ANP

D66 vindt het "onwenselijk" om in de volgende formatieronde te praten met de ChristenUnie. Partijleider Pechtold heeft informateur Schippers vanavond duidelijk gemaakt dat hij niets ziet in samenwerking met de CU.

Hij denkt dat een kabinet met VVD, CDA, D66 en de CU niet stabiel is en links en rechts niet met elkaar verbindt. Ook zijn er zeer grote meningsverschillen op het gebied van medisch-ethische onderwerpen. Pechtold noemde daarbij expliciet de 'voltooid leven'-kwestie. D66 wil wel met de SP en de PvdA praten.

SP niet met VVD

De SP wil alleen niet met de partij van Rutte in zee, zo blijft partijleider Roemer benadrukken. "Ik wil heel graag met het CDA en D66 praten, maar niet met de VVD. Dat heb ik al vaker duidelijk gezegd." En PvdA-leider Asscher wil helemaal niet in een kabinet.

De VVD en het CDA hebben geen voorkeur uitgesproken voor een bepaalde partij om verder mee te gaan. CDA-leider Buma wil vooral een stabiel kabinet van vier partijen die ook vier jaar willen regeren.

Wat betreft het CDA zijn er drie opties mogelijk: met de SP, de PvdA of de ChristenUnie. "Nederland heeft een regering nodig en het is aan de informateur om nu uit te zoeken of partijen hun verantwoordelijkheid willen nemen", zei Buma na afloop van zijn gesprek met Schippers. Het gaat niet om wat het CDA wil, zegt Buma, maar om wat "werkbaar is".

Vier partijen

De VVD wil een kabinet van vier partijen, dat een meerderheid heeft in beide Kamers, zo heeft VVD-leider Rutte geadviseerd aan de informateur. Rutte noemde na zijn gesprekken drie mogelijkheden. In al zijn varianten doen VVD, CDA en D66 mee. Als mogelijke vierde partij noemde hij PvdA, ChristenUnie of SP.

Rutte wilde niet zeggen wat hij het liefste wil. "We worden ook geacht een beetje bescheiden te zijn. Ik heb de opties op tafel gelegd zonder zware voorkeuren uit te spreken."

Schippers werd vanmiddag opnieuw tot informateur benoemd en is meteen een nieuwe ronde van besprekingen begonnen. Ze vraagt morgen de mening van de andere fractievoorzitters.

STER Reclame