Dijksma leidt klimaatmissie naar Californië

Daniel / NOS

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu leidt volgende week een klimaatmissie naar Californië. Ze gaat met Nederlandse bedrijven bekijken hoe er samengewerkt kan worden met de Amerikanen om klimaatverandering aan te pakken.

Zo gaan ze ideeën uitwisselen voor de aanleg van een schoner wagenpark en openbaar vervoer en de bouw van duurzame huizen en kantoren.

"Klimaat is tegelijkertijd ook business", zegt Dijksma. "Het levert keiharde euro's op en zorgt voor meer banen. De combinatie van een groene en gezonde economie is de succesformule die moet leiden tot het aanpakken van de klimaatproblematiek."

Op het programma staat onder meer een bezoek aan Apple en Facebook in Silicon Valley.

Trump

"Het bezoek is geen plaagstoot in de richting van president Trump, maar bedoeld om met gelijkgestemden de volgende stap te zetten naar duurzame groei", zei Dijksma eerder.

De Amerikaanse president heeft een decreet getekend waarmee hij een einde maakt aan verschillende klimaatmaatregelingen van de vorige Amerikaanse regering.

Volgens Dijksma vormt het klimaatakkoord van Parijs het uitgangspunt van de vierdaagse klimaatmissie. Ze zegt trots te zijn dat Californië, een voorloper op klimaatgebied, met haar wil samenwerken om de reis tot een succes te maken.