Minister Dijsselbloem en president van de Algemene Rekenkamer Visser bieden het Financieel Jaarverslag aan
NOS NieuwsAangepast

Staatsschuld 32 miljard lager dan verwacht

De staatsschuld is vorig jaar 32 miljard euro lager uitgekomen dan was verwacht door het kabinet. De schuld was eind 2016 434 miljard euro, zo'n 26.000 euro per Nederlander. Minister Dijsselbloem maakte dat bekend in de Tweede Kamer, waar hij het Financieel Jaarverslag presenteerde. Eind 2015 was de staatsschuld 441 miljard euro, maar voor vorig jaar hield het kabinet rekening met een schuld van 466 miljard.

Vandaag leggen alle ministeries verantwoording af over hoe ze hun geld hebben besteed. In Den Haag staat dat bekend als verantwoordingsdag, oftewel gehaktdag.

De staatsschuld viel veel lager uit dan verwacht door een hogere opbrengst bij de verkoop van staatsbezit en andere meevallers. In de miljoenennota die tijdens Prinsjesdag 2015 werd gepresenteerd, stond dat de schuld in 2016 466 miljard zou zijn.

Tom Dumoulin

"De economie had het afgelopen jaar de ausdauer van Tom Dumoulin, al heeft de samenleving nog niet de opgewektheid van Churandy Martina. Met die ausdauer bereikten we weer de voorkant van het peloton, na een lange klim", merkte Dijsselbloem op.

Verwacht wordt dat de daling volgend jaar doorzet en dat dit jaar nog de schuld zal dalen tot net onder de EU-grens van 60 procent van het bruto binnenlands product. De Nederlandse economie is vorig jaar met 2,2 procent gegroeid. Nog niet eerder sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 groeide de economie zo hard. Het aantal werklozen nam met 75.000 af en daarmee daalde de werkloosheid naar 5,4 procent.

"Zeker, de economische ausdauer van afgelopen jaar geeft vertrouwen voor de toekomst. Maar dan moeten we behoedzaam blijven, kansen creëren voor iedereen en dus net als Tom Dumoulin gisteren deed onverstoorbaar doortrappen", zei Dijsselbloem.

De Algemene Rekenkamer ziet problemen met ICT en beveiliging van informatie. De gegevens van burgers en bedrijven zijn niet goed beschermd en dat is heel zorgelijk. "We moeten er op kunnen vertrouwen dat de systemen veilig zijn, dat niet zomaar bruggen en sluizen opengaan", aldus president Visser. "De ministeries en de Tweede Kamer houden zich niet aan afspraken die zijn gemaakt over de beveiliging". Visser vindt dat het om een "chefsache" gaat en dat de problemen op het hoogste niveau moeten worden aangepakt.

De Algemene Rekenkamer controleert of het geld goed wordt besteed en geeft ieder jaar een beoordeling. Vorig jaar stelde de Rekenkamer ernstige problemen vast bij Defensie, Justitie en Financiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl